A részvényalapokba való tőkebeáramlás globálisan lassult az augusztus 12-i héten, az előző hét 9,6 milliárd dolláros értékéről 1,6 milliárdra. A csökkenés legnagyobb részét az amerikai részvényalapok szenvedték el a KBC Securities elemzése szerint.

A fejlődőpiaci alapok - az ázsiaiak kivételével - enyhe beáramlást jelentettek, az Ázsiai alapok - Kína vezetésével - tőkekiáramlást szenvedtek el. A spektrum egészén egészséges beáramlást jelentettek viszont a kötvényalapok ezen a héten is.

A KBC várakozásai szerint a jelenlegihez hasonló alacsony szinten marad az amerikai részvényalapokba áramló tőke mennyisége, a 2009 második negyedéves gyorsjelentési évad lezárultával.

Az előttünk álló hetek vártnál rosszabb makrogazdasági adatai azonban kiáramlást is eredményezhetnek ezen alapokból. A fejlődő piaci alapok helyzetét azonban stabilnak látja az elemzés, Kína lehet a BRIC-országok húzóereje, de a fejlődő európai- (EME) és a latin-amerikai alapok is jelentős beáramlásra számíthatnak.

Az EME-alapok 2008 októbere óta a legnagyobb tőkebeáramlást érték el - a legtöbb pénz a regionális alapokba áramlott, míg az országspecifikus termékek ennél alacsonyabb, akár negatív szintre is kerültek. Ez összességében pozitív hír lehet a CE3 térség országainak, mivel a regionális EME-alapok várhatóan a kisebb részvénypiacokon vadásznak majd, és nem korlátozzák magukat szükségszerűen Oroszország vagy Törökország börzéire.

Összességében az ingatlan- és árupiaci alapok voltak az augusztus 12-i hét győztesei. Ezzel szemben a pénzügyi- és energiaszektor visszaesést szenvedett el. Az elemzés szerint a jövőben globálisan a technológiai- és árupiaci szektorok mellett az ingatlanágazat képviselheti a húzóerőt a részvényalapok tekintetében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!