A zloty a korábban vártnál nagyobb mértékben erősödhet az euróval szemben az idén és ezzel az élére állhat a térségbeli devizák gazdasági helyzet javulásával párhuzamos árfolyamemelkedésének - derül ki a Reuters hírügynökség által szakértők körében végzett felmérés eredményéből.

A válaszok mediánja szerint a térség két legstabilabb gazdaságának devizája, a zloty és a cseh korona érheti el a legnagyobb árfolyam-emelkedést. Különösen 6-12 havi távlatban, amikor a két ország jegybankjai megkezdik az alapkamat emelését.

A forint viszont enyhén, 271 forintos euró jegyzés környékére gyengülhet háromhavi távlatban a választások utáni időszakig, amire tisztázódik, hogy az új kormány folytatni kívánja-e a szigorú költségvetési politikát. Egy éves havi távlatban viszont a forint mérsékelt, 265,3 forintos euró jegyzésre erősödhet az előrejelzések szerint.

A zloty a következő hat hónapban 3,85-ös euró jegyzésig erősödhet, lényegesen nagyobb mértékben a múlt havi felmérésben jelzett 3,95-ös árfolyamnál: 12 havi távlatban az előrejelzések mediánja már 3,75 zlotys euró jegyzést jelez a múlt havi 3,81 helyett.

A térségbeli devizák rendszerint ki vannak téve az eurózóna perifériáján dúló költségvetési feszültség közvetett hatásának, valamint a dollárárfolyam erősödésének az euróval szemben.

Ugyanakkor az elmúlt hónapokban meglepő ellenállást tanúsítottak, így erősödő trendjük is töretlen maradhat mindaddig, amíg nem következik be ugrásszerű növekedés a globális befektetői kockázatkerülésben, vagy legfőbb exportpiacaik nem süllyednek vissza recesszióba.

A zloty már több mint öt százalékkal erősödött az idén, míg a lej közel négy százalékkal, a cseh korona két százalékkal, a forint pedig másfél százalékkal. A forint és a lej feladhat valamennyit nyereségeiből az elkövetkező egy hónapban, a zloty pedig átmeneti korrekción eshet át egy-két hetes távlatban, miután 14 havi árfolyamcsúcsot állított be ezen a héten.

Egy éves távlatban a zloty négy százalékkal, a cseh korona három százalékkal, a lej egy százalékkal, a forint pedig fél százalékkal erősödhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!