A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján hétfőn a főbb piacokon, Londonban, Frankfurtban és Párizsban a tőzsdeindex 0,1-0,2 százalékos emelkedésére lehet számítani a kereskedés kezdetén - áll az MTI kitekintőjében.

Pénteken a páneurópai Stoxx Europe 600 index rekordon zárt és az amerikai tőzsdeindexek is rekordot értek el. A tőzsdei árfolyamoknak a bizakodásra okot adó kínai makrogazdasági mutatók, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek további eszkalálódásának megakadályozó "első fázisú" megállapodás megkötése adott lendületet.

A Stoxx Europe 600 mutató 0,96 százalékkal emelkedett pénteken és az év eleje óta már 2,10 százalék nyereségre tett szert. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,90 százalékkal erősödött pénteken, az év eleje óta pedig 1,69 százalékkal.

A londoni FTSE-100 index pénteken 0,85 százalékkal zárt magasabban, a mutató idei nyeresége 1,75 százalék. A frankfurti DAX index pénteken 0,72 százalékkal, az év eleje óta 2,09 százalékkal emelkedett. Párizsban 1,02 százalékkal erősödött pénteken a CAC-40 index, az év eleje óta pedig 2,05 százalékkal. A milánói FTSE MIB index pénteki nyeresége 0,84 százalék, az év eleje óta elért nyeresége pedig 2,70 százalék. Madridban az IBEX-35 index 1,14 százalékkal erősödött pénteken, az év eleje óta pedig 1,38 százalékkal.

Az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek enyhülése és az olaj iránti kereslet ezzel párhuzamosan várható növekedése az olajárakat is megemelte. A hétfői áremelkedéshez emellett hozzájárult két nagy líbiai olajmező lezárása is vasárnap polgárháborús ellentétek miatt.

Az európai piacok nyitása előtt másfél órával a Brent nyersolaj ára 65,66 dolláron állt hordónként, 1,25 százalékos emelkedéssel. A WTI nyersolaj ára pedig 1,06 százalékkal emelkedett 59,20 dollárra.

Az eurót 0,11 százalékkal jegyzik erősebben 1,1101 dolláron, az arany spot ára 0,41 százalékkal unciánként 1562,60 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!