A világgazdaság csökkenés, a világkereskedelem zsugorodás elé nézhet jövőre, ahogy a feltörekvő gazdaságok megpróbálnak megbirkózni a szigorúbbá váló monetáris politikák hatásaival - figyelmeztetett Willem Buiter, a Citigroup vezető közgazdásza a CNBC-nek. Szerinte Kína, Brazília és Oroszország egyaránt gazdasági lassulás elé néznek. Igaz, ez még Kínában nem nyert megerősítést.

A baj az, hogy a gazdaságpolitikai fegyvertár a fejlett gazdaságokban nagyon kimerültek. A nem pénzügyi szektor adósságállománya még mindig magasabb, mint 2007-ben. Szóval úgy tűnik, ülünk a tengeren, látjuk, hogy jön a nagy hullám, de nem vagyunk képesek arra reagálni oly módon, ahogy kellene - tette hozzá a szakember.

Buiter szerint a globális gazdasági növekedés jövőre 2 százalék alá csökkenhet - ez praktikusan recessziót jelent - s ez nagyon sok feltörekvő országban a munkanélküliség jelentős emelkedéséhez fog vezetni, de néhány fejlett országban is.

Az olyan országok, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság talán nem fogja megérezni ennek az összes kedvezőtlen hatását. Azonban a globális növekedés jóval a hosszútávú trend alatt alakul majd, növekvő kibocsátási gappel, s ezt a gazdaság számos területen történő működési zavarai kísérik majd, amelyek a 2008-as válság óta alakultak ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!