Júniusban a Richteré lehet a Polfa (részletes)

Még júniusban végbemehet a lengyel Polfa Grodzisk Mazowiecki gyógyszergyár eladása a magyar Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt.-nek - mondta hétfői tájékoztatóján a lengyel kincstárügyi miniszter, akit az MTI idézett. Wieslaw Kaczmarek 'jó üzletnek' minősítette a tranzakciót. A Richter értesülések szerint 200 millió zlotyt (50 millió dollárt) fizet a Polfa többségi részesedéséért; az összeg a vételár mellett a jövőbeni befektetéseket is tartalmazza. A Richter PR-vezetője nem tudta megerősíteni a hírt.
NAPI, 2002. június 10. hétfő, 15:40


Beke Zsuzsa, a Richter PR-vezetője nem tudta megerősíteni a hírt, ugyanis a tárgyalások még nem zárultak le. (A tőzsdei cégek gyakorlata szerint csak a megkötött szerződést jelentik be.)
A Polfa állapota nem változott érdemben a fél évvel ezelőttihez képest, de vannak olyan környezetvédelmi és foglalkoztatáspolitikai kérdések, amelyek igen körültekintő tárgyalásokat igényelnek.

Bogsch Erik korábban kijelentette, hogy a lengyelországi akvizíció után (a 35 millió dollár árbevételű és kilencszáz dolgozót foglalkoztató Polfa Grodzisk 51 százalékának megvétele után) a Richter a következő öt évben nem tervez újabb bevásárlást a térségben.

Ha megvalósul a 200 millió zloty, vagyis mintegy 12,7 milliárd forint kifizetése, az alighanem radikálisan csökkennek a Richter kamatbevételei. (Nemrégiben a 200 milliós vételár még 13,5-14 milliárd forintot jelentett, ám azóta a lengyel fizetőeszköz sokat gyengült a magyar devizához viszonyítva.)
A lengyel üzem és az oroszországi termelőegység erőteljes fejlesztése után 2007-ben a csoport termelésének 20-25 százalékát már a külföldi érdekeltségek adják majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK