Kamatcsökkentés előtt mínuszban volt a BUX

Bár a gyenge nyitást követően a BUX pénteki záróértéke közelébe tornászta fel magát, fél egy után már 0,4 százalékos veszteséggel 14 681 ponton állt. A vezető nyugat-európai részvényindexek többlete eközben 0,7-0,9 százalék közöttire hízott.
NAPI Online, 2004. december 20. hétfő, 12:50
Fotó:

A pesti blue chipek közül a Mol 0,7 százalékkal drágult, a Matáv 0,9, az OTP 0,8, a Richter pedig 1,4 százalékkal került lejjebb. A kisebbek között robbant a NABI-kurzus (plusz 7 százalékkal), míg a Graphisoft 2,4, a FreeSoft pedig 4,5 százalékkal került feljebb, az econet és a Globus 2, illetve a Phylaxia 2,9 százalékos buktájával szemben.

Jövőre 2,5 százalékponttal csökkenthető a jegybank alapkamata, de csak fokozatosan, mert a drasztikus csökkentések vagy a forint meredek esése igen kockázatos volna - idézik internetes hírforrások a Reutersnek nyilatkozó Antal László közgazdászt, aki várhatóan a kibővülő Monetáris Tanácsban kap majd helyet januárban.

A pénzügyi befektetések formái közül Magyarországon a magánszemélyek döntő része még mindig a kockázatot alig jelentő takarékbetétet és folyószámlát választja. Ez a tendencia azonban a korábbi évekhez képest csökken, ahogyan szerte Európában - derül ki a GfK Piackutató intézet felmérésből. Magyarországon a felnőtt lakosság 37 százaléka bír valamilyen pénzügyi befektetéssel. A képzettebb rétegben sokkal inkább szokássá kezd válni a befektetés, mint a lakosság kevésbé iskolázott részében. Részvényekkel ugyanakkor legnagyobb arányban a foglalkozás szerinti csoportosításnál találkozunk: a vállalkozók 16 százaléka érintett a tőzsdei árfolyamok alakulásában, de a diplomások is jóval meghaladják az átlagot.

December 17-én 107 ezer darab törzsrészvényt hívtak le az OTP Bank Rt.-nél működő opciós részvényprogram keretében. A papírok Lantos Csabához, az OTP Bank Rt. igazgatósági tagjához kerültek. Ezt megelőzően Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a bónuszprogram keretében 300 ezer OTP-részvényhez jutott.

A TVK Rt. ma 280 millió euró összegű hitelszerződést írt alá 5 éves időtartamra a Mol Rt.-vel. A hitelszerződés célja a 2002. február 27-én megkötött 280 millió euró összegű szindikált hitelek refinanszírozása. A Mol-hitel felvételével a következő években csökkennek a TVK finanszírozási költségei.

A Brau Union Hungária Rt. bejelentette, hogy a PSZÁF a Brau Immobilien GmbH által a magyar cég részvényeire tett nyilvános vételi ajánlat jóváhagyását a Fővárosi Bíróság 15.K.32962/2003/25. számú ítéletének tárgyában benyújtott felülvizsgálati kérelem elbírálásáig felfüggesztette.

A PSZÁF összesen több mint 25 millió forintra bírságolt három kereskedelmi bankot - a Deutsche Bankot, a K&H-t és az ÁÉB-et - különféle jogszabályok áthágása miatt, illetve a jegybank feljelentése nyomán.

Az Ed.Haas Hungaria Kft. új gyárat épít Jánossomorján - jelentette be a társaság. A Győr-Moson-Sopron megyei településen 3 éve épült raktárbázis mellett, mintegy 1,5 millió eurós beruházással épülő, háromezer négyzetméteres üzemben a termelés 2006 végén kezdődhet meg.

Az egészségügyi miniszter szerint 5 százalék alatt lesz az áremelkedés mértéke január 1-jével a nem vényköteles gyógyszerek körében, a közlöny már a nyomdában van - írja az mti.hu.

Az észak-amerikai kontinensen tapasztalható fagyos időjárás, valamint a muszlim militánsok közel-keleti olajlétesítményeket fenyegető bejelentései nyomán az olaj tengerentúli jegyzése 46 dollár felett maradt hétfőn.

A dollár gyengült az európai közös fizetőeszközzel szemben, az euró jegyzése 1,3360 körül legyez.

A Deutsche Börse múlt heti, 1,3 milliárd fontos ajánlata után az Euronext is jelezte, hogy érdekelné a London Stock Exchange megvásárlása.

A Honda Motor Co. várakozásai szerint az új modelleknek köszönhetően a gépjárműeladásai jövőre mintegy 8 százalékkal, 3,4 millióra emelkednek - egyébként már erre az évre is jelentős, 9 százalékos növekedést terveztek.

Novemberben az egy hónappal korábbihoz viszonyítva 0,5 százalékkal csökkent a németországi termelői árszínvonal,ezzel az éves árnövekedési ütem 3,3 százalékról a várt 3,0 százalék helyett 2,8 százalékra lassult.

A török központi bank 2 százalékpontot lecsippentett irányadó kamataiból, de azok még így is 20 százalék körül vannak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK