Kamatemelést vár az állampapír-piac

Kétszeres lefedettség és megugró hozam mellett keltek el a 12 hónapos dkj-k a mai aukción. A másodpiaci referenciaátlagok eközben a rövid oldalon emelkedtek.
NAPI, 2009. február 5. csütörtök, 15:57
Fotó:

A 40 milliárd forintos meghirdetett mennyiségre 83,7 milliárdnyi ajánlattömeggel válaszoltak az elsődleges forgalmazók a 12 hónapos dkj-k csütörtöki aukcióján. Az elfogadott hozamok 9,89-10,50 százalék között szóródtak, a 9,89 százalékos átlag a szerdai másodpiaci benchmarkot 44 bázisponttal múlta felül.

Míg tegnap főként éven túl emelkedtek a referenciaátlagok - 24-87 bázispont közötti értékekkel -, addig ma inkább éven belül nőttek. A hathónapos 18, a 12 hónapos 63 bázisponttal került feljebb, utóbbi immár 10,08 százalékon áll, míg a többi benchmark nem mozdult érdemben. Miután a legalacsonyabb hozam is igen közel van a jelenleg 9,5 százalékon tanyázó jegybanki alaprátához, az állampapírpiac nem számít MNB-kamatcsökkentésre, sőt, a 12 havi értékbe még egy szigorítás is belefér.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK