Tegnap 795 forintot esett a Richter részvénye a tőzsdén, az éjfélkor közzé tett gyorsjelentés tanúsága szerint azonban nem a jólértesültek szabadultak a részvényektől, hiszen a társaság jóval a várakozások felett teljesített. A portfolio.hu által összegyűjtött elemzői prognózisokban 80,5 milliárdos árbevétel, 12,3 milliárd forintos üzemi és 10,16 milliárdos adózott eredmény szerepelt. Ehhez képest a budapesti, kőbányai székhelyű társaság 82 milliárd forintos forgalom mellett 15,36 milliárdos üzemi nyereséget és 16,75 milliárd forintos adózott eredményt könyvelt el.

A jelentős eltérés részben egyes kulcsfontosságú piacokon - így a FÁK-országokban - mutatott jobb teljesítménnyel magyarázható, a döntő különbséget azonban két úgynevezett milestone payment (mérföldkő fizetés) adta, amire az elemzők nem számítottak. Az egyik ilyen az Esmya USA klinikai vizsgálatok megkezdésével összefüggésben a Watson-tól érkező kifizetés, illetve a Forest Laboratories-tól is származott a Richternek  egy mérföldkő bevétele egy másik, a központi idegrendszert érintő kutatási projektre vonatkozóan.

Az értékesítési relációkat bemutató táblázat szomorú képet mutat annyiban, hogy Magyarországon jelentős bevételcsökkenést szenvedett el a társaság: a 82 milliárdos árbevételből már csak 8,77 milliárd jött belföldről. A csaknem nyolc százalékos csökkenés jórészt a vaklicit intézményének és egyéb piacszabályozási intézkedéseknek tudható be. Ezzel a Richter a hatodik helyre szorult vissza a hazai piacon, 5,2 százalékos részesedéssel.

A másik jelentős visszaesést mutató piac az amerikai, de ezzel az elemzők is számoltak, itt dollárban 35 százalékos volt a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. Ez azért is kellemetlen, mivel ez kiemelkedően nyereséges piaca a Richternek, s nyilván az eredményességen is jobban meglátszott volna, ha az említett mérföldkő kifizetések és a FÁK-országokba irányuló export jelentős, euróban 18 százalékos növekedése nem ellensúlyozta volna. Ez utóbbinak egyetlen szépséghibája, hogy bizonyos oroszországi és ukrán előreszállítások miatt volt ilyen nagy a növekedés, vagyis a későbbi negyedévekben kiegyenlítődik a hatása.

A vártnak megfelelően szépen futott fel a negyedévben a Grünenthal-portfólió forgalma, ez is segítette az Európai Unióba irányuló eladások 7,4 százalékos emelkedését.

Az értékesítési költségek 3,7 milliárd forinttal csökkenve 31,5 milliárdot tettek ki, ezzel a fedezeti hányad 61,6 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 60,8 százalékról. A gyorsjelentés a gyengébb forintárfolyamot és az orosz értékesítés magasabb arányát emeli ki a fedezetnövekedés tényezői közül. K+F-re 9,6 milliárd forintot költött a Richter, ez 16,7 százalékos növekedés éves szinten.

Az üzleti eredmény 50 százalékkal emelkedett, ami a kedvező árfolyamok és a mérföldkő kifizetések együttes hatása. A konszolidált üzleti eredményhányad 18,7 százalék volt, a két egyszeri kifizetés nélkül 14,6 százalék lett volna, ami lényegében megegyezik a 2011 első negyedéves szinttel.

A pénzügyi nyereség kissé emelkedve meghaladta a kétmilliárd forintot, ebből egymilliárd a kamatbevétel. Az adózott nyereség 16,7 milliárd - részvényenként 905 - forint, ami a legoptimistább várakozást is jócskán meghaladja.

 

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!