Kávédrágulás a láthatáron

Akár 24 százalékkal is megugorhat év végére az arabica kávé határidős jegyzése New Yorkban, mivel a pörkölő-feldolgozó cégeknek nagyobb mennyiségre lesz szükségük a robusta fajta mellé keverékeikhez - nyilatkozta a Bloombergnek Mark Hansen, a CPM Group kereskedési igazgatója.
Józsa Bernát, 2009. augusztus 28. péntek, 15:27

A robusta elsősorban instant kávék alapanyagául szolgál, míg a selymesebb főzetet adó arabicát inkább a kávézók részesítik előnyben. A nagy feldolgozók általában keverik a két fajtát, a keverési aránynál viszont a terméshozamtól függő elérhetőség és az ár is fontos tényező. Az arabica New York-i, illetve a robusta londoni határidős jegyzése hagyományosan szorosan követi egymást, igaz, ez idén nem érvényesült maradéktalanul.

Az utóbbi időben Hansen szerint indokolatlanul alulértékelt robusta árfolyama a hétfői héthetes mélypontról szerdán 4,9 százalékot ugrott - ami akár egy tartósabb emelkedés előszele is lehet -, magával rántva az arabica jegyzését, amely 2,6 százalékkal került feljebb. A szakember várakozásai szerint az arabica a szerdai fontonként 1,245 dolláros záróáráról az év végére 1,55-ig szárnyal, míg a robusta tonnánként 1423 dollárról 1600-ig viheti.

A kávék drágulása fundamentálisan is megalapozott, a világszerte egyre növekvő fogyasztás mellett ugyanis a jelenlegi nyomott árak finoman szólva sem ösztönzik a vetésterületek növelésére a termelőket - véli Hansen. A robustánál kínálati oldalon a legnagyobb termelő Vietnam túlságosan esős, illetve a legjelentősebb afrikai szállító Uganda túl száraz időjárása jelenthet gondot. Az arabica esetében pedig a fő termesztő Brazília a szüret idején esetleg fellépő túlkínálatot enyhíteni hivatott állami ártámaszprogramja fejthet ki felhajtó hatást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK