KEDD ESTI ÖSSZEFOGLALÓ

A korábbi emelkedést követően estére süllyedésbe váltottak a tengerentúli részvényindexek. A vezető nyugat-európai mutatók kisebb-nagyobb többlettel zártak, a drágulásban - a Nokia változatlan eredményprognózisának köszönhetően - a tech- és telekompapírok jártak az élen. A BUX nyolcezer pont fölé küzdötte magát, a forint kismértékben erősödött, a másodlagos állampapírpiaci referenciahozamok alig módosultak.
Ádám Viktor, 2002. június 11. kedd, 19:46

A BÉT indexe 0,31 százalékos emelkedést követően 8 015,66 ponton fejezte be a kereskedést. A mutatót a Mol 2,4 százalékos drágulása, illetve az OTP negyed és a Matáv közel fél százalékos erősödése húzta fel, miközben a Richter másfél százalékos veszteséget szenvedett el.

A magyar fizetőeszköz délután 12,70 százalékon állt az intervenciós sáv közepéhez képest, ami 17 bázispontos erősödést jelent. Az eurót 241 forint felett, a dollárt 256 forint alatt jegyezték.

A Mol Rt. közleménye szerint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. arról tájékoztatta a társaságot, hogy nem kívánja folytatni a tárgyalásokat a gázüzletág értékesítéséről. Az MFB 2002. február 11-én kapott kizárólagos tárgyalási jogot a gázüzletág többségi tulajdonának megvásárlására.

A Matáv nem vesz részt a bolgár telefontársaság, a BTC privatizációjára kiírt tenderen - derül ki a társaság közleményéből. Megfigyelők szerint a Matáv anyavállalata, a Deutsche Telekom nehéz helyzete is az akvizíció ellen szólt, hiszen a német távközlési óriás a korábbi terjeszkedések miatt halmozott fel óriási adósságállományt.

A Prímagáz Hungária Rt. 2002. június 11-én 130 690 darab saját kibocsátású részvényt adott el 1 148 forint átlagárfolyamon, s ugyanezen mennyiséget, ugyanezen áron vissza is vásárolta - közölte a társaság.

A Pick Rt. 2002. július 24-re rendkívüli közgyűlést hívott össze, melynek napirendi pontjai között - egyebek mellett - az alaptőke közel 261 millió forintos leszállítása is szerepel.

A múlt heti csökkenés után a mai aukción több mint kétszeres túljegyzés mellett 7 bázisponttal emelkedett a háromhónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek átlaghozama, s az 8,91 százalék lett.

A Budapest Bank Rt. a jövőben exporttevékenységet segítő pénzügyi szolgáltatásokat kínál a kis- és középvállalkozások számára. Erről írt alá megállapodást a társaság a Magyar Exporthitel Biztosító Rt.-vel. Az exportáló cégek kockázatát csökkentő szolgáltatást belföldi kereskedelmi tevékenységnél is igénybe vehetik a vállalkozók, ebben az évben az alaptarifánál 50 százalékkal olcsóbban.

Gyengült a jen annak hatására, hogy a pletykák szerint a japán jegybank újabb - három héten belül immár az ötödik - intervencióra, vagyis jen-eladásra készül. A jen/dollár árfolyam 125,74-en, a jen/euró kurzus pedig 118,33-on tetőzött.

A világ vezető tőzsdéin nagyot szólt a finn Nokia kedvezőtlen prognózisa. Bejöttek az elemzői várakozások, a Nokia mai közleményében a második negyedévet illetően - a korábbi növekedés helyett - immár a forgalom visszaesésére számít, ám az eredménycélkitűzés maradt. A társaság bevételeit főként a mobiltávközlési hálózatok eladásának zuhanása csökkenti. A finn cég részvényei, illetve az ágazat más szereplőinek papírjai komoly áreséssel reagáltak a rossz hírre.

Az amerikai Abbott Laboratories gyógyszergyártó mintegy 10 százalékkal csökkentette idei profitvárakozását. A cég nyereségét kedvezőtlenül érinti, hogy az év eleji hivatalos vizsgálatokat követően - ami 100 millió dolláros büntetéssel végződött - az előírásoknak megfelelően át kell alakítania több amerikai üzemét, ráadásul a vártnál kisebb a kereslet a cég Meridia nevű, elhízás elleni készítménye iránt is.

Az elmúlt év novembere és idén április közötti időszakban közel hatvanmillióra nőtt az interneten vásárló európai fogyasztók száma. Ez a nyári adatokhoz képest 13 százalékos bővülést jelent, ám az elköltött összeg igazán csak Nagy-Britanniában növekedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK