Kellemes meglepetés az OTP-től

A vezető részvények mindegyike erősödött az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsde részvényindexe, a BUX 731,81 pontos, 3,27 százalékos emelkedéssel, 23 125,79 ponton zárt pénteken.
MTI-Eco, 2015. november 22. vasárnap, 18:32
Fotó: Napi.hu

A részvénypiac elmúlt heti - november 16-20. közötti - forgalma 61,184 milliárd forint volt, szemben az előző heti 46,301 milliárd forinttal. A hét legjobb részvénye az OTP volt, a papír árfolyama 5,60 százalékot emelkedett.

Hétfőn reggel eséssel indult a kereskedés egész Európában, de fokozatosan javult a hangulat. A BUX is csökkenéssel nyitott, végül azonban a pozitív tartományban zárt, ám ez nem volt több 11 pontnál. A forgalom alig haladta meg a 7 milliárd forintot.

Kedden a 450 pontos emelkedésnek oka lehetett az a befektetői várakozás, hogy a Fitch hitelminősítő pénteken felminősíti Magyarországot. Az Alkotmánybíróság aznapi döntését - amelyben megsemmisítette a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvény egyes rendelkezéseit - pozitívan értékelték egyes külföldi befektetők, különösen az OTP szempontjából volt ez jelentős, 260 forintot drágult a papírja.

Szerdán nagyon erős napot zárt a budapesti tőzsde, a vezető részvények jól teljesítettek. A BUX 420 ponttal lett magasabb és a forgalom is ezen a napon érte el a heti csúcsot 16,7 milliárd forinttal.

Csütörtökön az előző napok jelentős emelkedése után 200 pontot esett a BUX, a nap vége a korrekció jegyében telt. Az európai piacok ellenkező utat jártak, erősödtek. A BÉT forgalmán alig érződött a gyengülés, 15,9 milliárd forinttal zárta a napot.

Pénteken a Richter vitte a prímet, közel egy százalékot erősödött. A többi papír minimális eltéréssel zárt csütörtökhöz képest, az alacsony forgalom miatt a kis pozitív vagy negatív eltérésnek nem volt jelentősége. Ugyanez az "oldalazás" jellemezte az európai börzéket is.

Az OTP 5905 forinton zárta a hetet, ez 313 forinttal, 5,60 százalékkal több az előző heti záróáránál. A Mol az előző pénteki záráshoz képest 0,37 százalékkal erősödött, 13 550 forintot ért pénteken záráskor. A Magyar Telekom 4,05 százalékos emelkedést produkált, és 411 forintra nőtt az árfolyama. A Richter-részvények értéke 3,38 százalékkal 5169 forintra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK