A 34 milliárd forintos elemzői konszenzusnál jóval kedvezőbb, 37,1 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta az OTP Bank az első negyedévet - derül ki a bank ma hajnalban közzétett gyorsjelentéséből. A nettó kamatbevételek nagysága elérte a 151,7 milliárd forintot, ez nagyjából megegyezik a szakemberek által várt 151,5 milliárd forintos összeggel, s 6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A kockázati költségek 54,2 milliárd forintra csökkentek, ez mintegy 800 millió forinttal alacsonyabb a vártnál, s 2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, s 20 százalékos csökkenést jelent a tavalyi utolsó negyedévhez képest.

A nettó profit 12 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, a csökkenés egyértelműen a pénzügyi szervezetek által fizetendő különadó 7,1 milliárd forintos összegének volt betudható, e nélkül 44 milliárd forintot meghaladó, 12 százalékkal növekvő eredményről számolhatott volna be a bankcsoport.

A csoport tagjai közül a legnagyobb javulást éves összehasonlításban talán az orosz leánybak érte el, az OTP Bank Oroszország összesen 7,7 milliárd forintos adózott  eredményt ért el, mely több mint hatszorosa a tavalyi első három hónapban elértnek, nagyságrendileg a negyedik negyedéves eredménnyel volt megegyező. A hitelállomány bővülése is csoportszinten az orosz  leánybanknál volt a legerősebb, az árfolyam korrigált  portfolió 25 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, ezen belül a fogyasztási  hitelek 60 százalékkal bővültek.

A magyarországi OTP Core 32,9 milliárd forintnyi adózott eredményt ért el az időszakban, ez 20 százalékos csökkenés tavalyhoz képest. A kockázati költségek 54 milliárd forintot tettek ki, árfolyamszűrt problémáshitel-képződés némileg
emelkedett, a növekedés nagy része azonban az OTP Core egy egyedi szindikált hitelének bedőlésével magyarázható - írja a gyorsjelentés. A Merkantil Csoport 1,1 milliárd forintos eredményt realizált bankadó nélkül, növekedett tavalyhoz képest, elsősroban a kockázati költségek csökkenésének köszönhetően. Az OTP Alapkezelő viszont csökkenő, a Merkantil Csoportéval nagyjából megegyező profitot ért el, ez azonban itt visszaesést jelent, ami a nyugdíjpénztári vagyonkezelés díjait 2011. januártól jelentősen csökkentő törvényi szabályozás következménye.

A külföldi leányvállalatok közül jelentősen javult az orosz és az ukrán leánybank teljesítménye, a bolgár leány stabilan teljesített a szerény horvát és szlovák leány mellett egyedül a szerb bank volt veszteséges a negyedévben. A 2010 első negyedévi 1,6 milliárd forintos kumulált veszteséggel, valamint a negyedik
negyedév 2,1 milliárd forintos eredményével szemben, 2011 első három hónapjában a külföldi leányvállalatok
összesen 11,2 milliárd forinttal járultak hozzá a csoport adózott eredményéhez. Az orosz leánybank önmagában 7,7 milliárd forintos eredményt produkált.

A csoport Tier I. rátája 14,8 százalékra javult az év végi 14 százalékról, a Core Tier I. ráta 13,3 százalékra emelkedett 12,5 százalékról.

 

A bank eredményei:

A fontosabb mutatók:

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!