Több elemzőház is figyelmeztetett arra, hogy a New York-i tőzsdén jegyzett legnagyobb pénzügyi szereplők egy részvényre jutó nyereség-előrejelzése utólag túlzónak bizonyult. A Credit Suisse 3,15 dollárról 2,56 dollárra módosította a Morgan Stanley egy részvényre jutó nyereség (EPS) prognózisát. A Wells Fargo (WF) szerint már a harmadik negyedéves adatokon is meglátszik majd, hogy túl sokat vártak a bankoktól – a JP Morgan 1,16 dolláros EPS helyett jó, ha 0,97 dolláros egy részvényre jutó eredményt közöl majd a hamarosan kezdődő gyorsjelentési szezonban, az év egészére pedig 4,10 dollár helyett 3,86 dolláros EPS-t érhet el. A WF szerint a Goldman Sachs (GS) eredménye 4,31 dollár helyett részvényenként mindössze 2,48 lehet, 2010 egészében pedig az eddig remélt 15,85 dollárnál több mint 2 dollárral alacsonyabb EPS-t közölhet a cég. A Bank of Americától mindeddig részvényenként 63 dolláros veszteséget vártak a WF elemzői, most már a 67 dolláros mínuszt sem tartják kizártnak. A Meredith Whitney mind a GS, mind a Morgan Stanley eredmény-előrejelzését visszavágta a következő két évre, mondván, az amerikai bankok nem vették elég zökkenőmentesen a pénzügyi válság támasztotta akadályt. A Meredith szerint jövőre akár 80 ezer bankár is utcára kerülhet a Wall Streetről, idén pedig sovány bónuszokkal kell beérniük a pénzintézeteknél dolgozóknak, hiszen eddigi – látszólag – jó eredményeik mögött a feltőkésítési kényszer kínálta lehetőség kihasználásán túl nem sok mindent látszik. A Meredith Whitney szakemberei a Bloombergnek nyilatkozva közölték: a pénzintézetek elmulasztották diverzifikálni tevékenységüket, a feltörekvő országokban megszerzett pozícióik pedig nem elegendők ahhoz, hogy a tovább zsugorodó amerikai és európai piacokon elszenvedett veszteségeket ellensúlyozzák.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!