A két kisebb ingatlanalapot és egy értékpapíralapot kezelő, magánszemélyek tulajdonában levő Macrogamma Alapkezelő az ingatlanpiaci válsággal, a "magánpénztárak beolvasztásával" és így a potenciális befektetők nagy részének megszűnésével magyarázza, hogy alapjainak kezelését átadja a Carion Alapkezelőnek. A cég saját tőkéjét már elveszítette - tavaly 290 millió forintnyi veszteséget ért el -, kivonul a piacról és megszűnik.

A MAG ingatlanalap és a Moneywheel származtatott alap esetében az átadásnak különösebb akadálya nincsen, az értékpapír-alapot már június 22-től átadják és átkeresztelik Carion Moneywheel-re. A Nap Alap átadása azonban problémás, főként amiatt, hogy az adóhatósággal adóvitája van és pereskedik. A legújabb közlemény szerint a NAP átadása csak úgy lehetséges, ha a július 8-án esedékes lejáratot meghosszabbítják 2015 december 31-ig, és a korábban a befektetési jegyekre járó hozamkiegészítésről a befektetők lemondanak.

Ehhez azonban a befektetésijegy-tulajdonosok és a hitelező FHB hosszájárulása is szükséges. Az FHB feltétele az is, hogy az általa folyósított hitel visszafizetésére biztosítékot kapjon és ez alapján a hitelt a lehető legrövidebb idő alatt visszafizessék neki. A visszafizetés forrása "a MAG Alaptól várható vételár részlet kifizetése" - fejezi be a közlemény.

Amint egy korábbi közleményben leírták, a másik alternatíva az alap mostani lejárata, ami miatt értékesíteni kell a vagyonelemeket. A rossz ingatlanfejlesztői környezet miatt azonban ez lehet, hogy csak nyomott áron sikerül, időigényes - másfél évig is elhúzódhet -, és nem jár azonnali pénzáramlással.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!