Februárban jelent meg az úgynevezett halálkereszt az euró felett, azaz a dollárral szembeni árfolyamában az 50 napos mozgóátlag keresztezte a 200 naposat, mégpedig lefelé. Ez elvileg olyan erős trendfordulós jelzés, hogy a technikai elemzésre valamit is adó hosszabb távú intézményi befektetőknek is illik figyelembe venniük, s aki így tette, egyelőre jól járt.

A december eleje óta tartó eurógyengülési trendnek ezzel immár a harmadik hulláma indult el. Az első decemberben nagyjából három és fél hétig tartott; ezt egy hasonló ideig tartó konszolidációs időszak követte. A következő menet január közepétől február végéig húzódott; eztán újabb konszolidációs időszak, majd április második-harmadik hetében egy végső dollár-roham követte.

A második konszolidáció során alakult ki a valamivel 1,328-nál egy támaszszint az euró/dollár árfolyamában, melyet először egy magasabb, majd egy alacsonyabb lokális csúcsról ért támadás. Ezzel egy csökkenő háromszög formáció alakult ki a grafikonon, amely a trend folytatódására utalt. Az 1,328-as támasz áttörése elvileg érvényesítette az alakzatot, az ebből számolt célár 1,273 körül van. Hozzá kell tenni azonban, hogy a háromszög alakzat nem a legmegbízhatóbb a devizaárfolyamok illetve árupiaci termékek esetében, teljesen figyelmen kívül hagyni azonban hiba lenne.

A jelenleg is tartó dollárerősödési trend nem csak ezt a fontos szintet törte le, de az 1,315 körül húzódó Fibonacci-szintet is átvitte, amelyet a tavaly március és december közötti dollárgyengülés szélsőértékeire lehet húzni.

Honnan jöttünk, hova megyünk?

A letört támaszok rövid távon erős ellenállást jelentenek az euró esetleges erősödésének útjában. Az euró/dollár elmúlt tizenkét hónappal ezelőtti árfolyamától számított eltérés (rate of change - ROC) úgynevezett mega-túladottságot mutat a közös deviza esetében, amely azt jelezheti, hogy a december elején indult trend java már mögöttünk van, ám semmiképpen sem jelez trendfordulót.

A pakliban így benne van akár a tavaly márciusi 1,25 körüli szintekhez való visszatérés is - itt dőlhet el a dollár erősödö trendjének további sorsa. A jelenlegi 1,29-es, vagy ennél egy kicsit erősebb dollárt jelző szinteken illene egy kicsit kifújnia magát a zöldhasúnak az euróval szemben. A dollár erősödő trendjére vonatkozó jóslatokat - szerintem - 1,33 feletti zárások esetében kellene felülvizsgálni.

A kérdésre, hogy drága-e most az euróhoz képest a dollár, nem tudom a választ. Tény azonban, hogy a közös deviza több, mint tízéves története során a keresztárfolyam már járt 0,8 közelében és 1,5 felett is. Ha így nézzük akkor a dollár még mindig nem drága.




Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!