Két éve nem volt ilyen - menekültek a befektetők

Két éve nem látott mértékű tőkekivonást szenvedtek el a feltörekvő piaci részvényalapok, a befektetők a jelek szerint megijedtek egy esetleges Fed szigorítás tovagyűrűző hatásaitól.
NAPI, 2013. június 10. hétfő, 18:03

A múlt szerdán zárult egy hétben 5 milliárd dollárnyi tőke távozott a feltörekvő piaci részvényalapokból, ilyen mértékű tőkekivonásra ebből az eszközosztályból utoljára 2011-ben volt példa - írja a CNBC.com az EPFR Global adataira hivatkozva. A legtöbb tőke a BRIC (Brazília, Oroszország, India és Kína) országokba közvetlenül befektető alapokból távozott, csak a kínai alapokból 1,48 milliárd dollárt vontak ki a befektetők ezen az említett héten.

A gyengeség, amely a feltörekvő piacokon tapasztalható, nem csak az elkövetkező 3-4 hónapra lesz jellemző, velünk maradhat hosszú ideig - kommentálta az adatot Bhanu Baweja, a UBS globális deviza és kötvényelemző osztályának vezetője. Ez a jelenség trendszerű lehet, mivel az említett országok gazdaságaiban már nem működik a korábban megszokott gazdasági növekedési modell. Az export rosszul teljesít, a fizetési mérlegek nyomás alá kerültek, a költségvetési hiányok nőnek ezekben az országokban. Így nem lenne meglepő, ha ezek a piacok a következő időszakban átlag alatti teljesítményt produkálnának. - folytatta a szakember.

A kínai eszközökből történt kiáramlás nagysága utoljára 2011 februárjában volt ilyen magas, az ország vezető tőzsdeindexe, a Shanghai Composite hónapok óta nem tud tartós emelkedést produkálni a növekedési kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságok miatt. Az év eleje óta 2,6 százalékkal csökkenő kínai indexnél rosszabbul járt a brazil részvénypiac, a Bovespa Index 13, de az orosz piac sem teljesít jól, 15 százalékot esett az év eleje óta. A feltörekvő piacok gyengeségét jól mutatja, hogy az MSCI Emerging Markets Index 7 százalékot veszített értékéből az év eleje óta, míg az MSCI All Country World Index 7 százalékkal emelkedett.

A múlt héten a Société Bank szakemberi publikáltak egy elemzést, ebben arra a következtetésre jutottak, hogy a feltörekvő piacokon végleg véget ért a bikapiac. A bank feltörekvő piaci vezető stratégája, Benoit Anne szerint annak lehetünk tanúi, hogy a piac visszatér korábbi, a makrogazdasági teljesítményt preferáló állapotába, s a rendszerbe juttatott likviditás már nem hajtja felfelé a kockázatos eszközök árfolyamát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

TOM63, 2013.06.10 20:47

Mindent meg lehet ideologizálni. Fránya, furfangos befektetők, ideges piacok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html