Két tűz közé került Európa

Több százalékos csúf gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdei indexek kedden; az európai adósságválság mellett a koreai geopolitikai feszültségek is a bizonytalanságokat növelték.
NAPI, 2010. november 23. kedd, 18:20
Fotó:

A londoni FTSE 100 index 1,8, a frankfurti DAX 1,7, míg a párizsi CAC 40 mutató 2,5 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

A hangulatot két nagyobb hír tartotta fagyosan; egyrészt az ír adóssághelyzettel, másrészt a két Korea közötti feszültség növekedésével kapcsolatos értesülések és hírek befolyásolták elsősorban a kereskedést.

Az eurózónán belüli adósságválság terjedésével kapcsolatos aggályok alaposan alátettek a pénzügyi szektor papírjainak; különösen a zuhanó ír, illetve spanyol árfolyamokban érvényesült a kedvezőtlen hatás.

A Bank of Ireland 25 százalékos esése azután következett be, hogy Brian Cowen miniszterelnök az előrehozott választás lehetőségéről beszélt. Az ír CDS-ek pedig rekord magasságba 551 bázispontig emelkedett a CMA adatai szerint.

A fémek árupiaci jegyzésének gyengülése a nyersanyag- és bányacégek árfolyamát hajtotta lejjebb.

Nem meglepő módon a nyugat-európai börzék általános gyengülésénél nagyobbat zuhant az ír, portugál, spanyol és olasz irányadó mutató.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK