Az olaj ára ma ismét emelkedett, miután a lázongások tovaterjedőben vannak az arab világban. A Brent londoni áprilisi határidős jegyzése fél százalékkal, 104,30 dollár/hordóra ugrott, majd kissé szelídült, az észak-amerikai WTI kőolaj ára valamivel lassabb drágulással 85,30 dollár/hordóra kapaszkodott fel. Bahreinben harmadik napja tartanak a tüntetések, tegnap könnygázzal oszlatta fel az egyik demonstrációt a rendőrség, de Jemenben és Líbiában is folytatódnak a tiltakozások - utóbbi a nyolcadik legnagyobb olajexportáló ország az OPEC-en belül. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők már attól tartanak, hogy a megmozdulások hulláma eléri Szaúd-Arábiát is, ami még komolyabb aggodalmakra adna okot. A helyzet kiélezettségét mutatja, hogy egyetlen hír is nagy áringadozást okozhat. Az olajár 0,8 százalékkal ugrott meg az izraeli külügyminisztérium bejelentésére, miszerint Irán azt tervezi, hogy két őrnaszádját felúsztatja a Szuezi-csatornán. A közel-keleti és az észak-afrikai országok adják a világ olajtermelésének 36 százalékát, ezért a helyzet éleződése a térségben tovább növeli a mostanra kialakult magas kockázatokat - idézte a Bloomberg a JP Morgan elemzését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!