Kiemelkedő, a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint 2,14 milliárd forintos nyereséget ért el 2019-ben a Takarék Jelzálogbank Nyrt. A tavaly ősz óta teljesen letisztult portfolióval működő, jelzáloghitelek refinanszírozásával foglalkozó tőzsdei társaság volt az év legaktívabb szereplője a jelzáloglevél-piacon. A pénzintézet idén a világjárványra tekintettel mérsékelt bővülésre, de továbbra is pozitív eredményre számít, és további hatékonyságjavító lépéseket tervez.

Lecsupaszított jelzálogbank lett

A Takarék Jelzálogbank a Takarék Csoport szakosított pénzintézeteként tíz hazai kereskedelmi bank jelzáloghitelezéséhez biztosít hosszú távú tőkepiaci forrásokat refinanszírozási hitelein keresztül. Üzleti állományai 2019-ben - a refinanszírozási piac bővülésével párhuzamosan - jelentősen, 28,2 százalékkal nőttek, az év végére elérték a 217 milliárd forintot. Összhangban a pénzintézet hosszútávú stratégiájával, a saját ügyfél-hitelállomány - szinte kizárólag lakossági jelzáloghitel, amelynek kezelését a Takarékbank végzi - az év végére 11,2 milliárd forinttal 58,8 milliárd forintra csökkent, a refinanszírozó hitelállomány viszont 47,7 milliárd forinttal nőtt.

A Takarék Jelzálogbank 2017-ben megkezdett átalakítása a Takarék csoport megújulásának része. Ennek keretében a jelzálogbank 2018-ban befejezte a közvetlen ügyfélhitelezést, tavaly ősszel pedig a tulajdonában lévő Takarék Kereskedelmi Bankot értékesítette a Takarék csoport központi bankjának, hogy kizárólag jelzálogbanki feladataira fókuszáljon. Az átalakítás részeként hatékonyságnövelő intézkedéseket hozott, a működési költsége tavaly 657 millió forinttal csökkent, a teljes munkaidőre számított munkavállalói létszám 14 fő volt.

Aktív kibocsátó a hitelpapírpiacon

A Takarék Jelzálogbank a hazai tőkepiac egyik legaktívabb szereplője, 2019-ben havonta jelent meg nyilvános tőzsdei jelzáloglevél-kibocsátással. A forgalomba hozott jelzálogleveleinek összvolumene majdnem 20 százalékkal, 266,7 milliárd forintra nőtt. A bank jelzáloglevél-piaci részesedése a 2018 év végi 18,3 százalékról 2019 végére 21 százalék közelébe emelkedett. A pénzintézet bocsátotta ki tavaly a legtöbb jelzáloglevelet: a 160,9 milliárd forintos állományból 37 százalék, 59,7 milliárd forint volt a Takarék Jelzálogbank részesedése.

Mivel a társaság közgyűlését a veszélyhelyzet idejére hozott kormánydöntés értelmében nem lehetett megtartani, a társaság tavalyi évről szóló üzleti jelentéseit és pénzügyi kimutatásait, a rendelettel összhangban, az igazgatóság fogadta el április 24-én.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!