A magyar gazdaságpolitika iránti nemzetközi bizalom jele, hogy a közép-európai országok között elsőként Magyarország bocsátott ki a kínai piacon devizakötvényt - vélekedett a miniszter, aki szerint ezt támasztja alá a két és félszeres túljegyzés is. (A 2,5 szeres túljegyzés átlagosnak szokott számítani az állampapírpiacon - a szerk.)

Varga szerint a tranzakció jól illeszkedik a magyar kormány államadósság-kezelési stratégiájába. Ennek keretében a GDP-hez képest folyamatosan csökken az államadósság, az adósságra fizetett kamat és annak devizaaránya is. Az idén lejáró devizaadósság kifizetésének nagyobb részét a forintpiacról oldja meg a kormány, de ehhez járul hozzá a jüankötvény-kibocsátás is. Ez az ügylet egyben jelzi azt is, hogy a kínai-magyar kapcsolatok egyre sokrétűbbek, és a pénzügyi területen is erősödnek - közölte Varga. A magyar jüankötvény londoni bevezetése a bizalom, és a pénzügyi kapcsolatok erősödésének egyértelmű jele - fogalmazott a tárcavezető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!