A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A négy nagy hazai gyógyszergyártó közül csak a Richter számára kedvező az a szabályozásváltozás, amely a k+f költés nagyságától sávosan teszi függővé, hogy támogatásarányos befizetéseikből mennyit tarthatnak vissza a gyártók (Napi Gazdaság, 2011. június 29.).

Poroszlai Csaba, az Egis gazdasági vezérigazgató-helyettese a Napi Gazdaságnak elmondta, az Egis elismert k+f költése nem éri el a társaság gyógyszereire jutó támogatás 70 százalékát, így nem a remélt száz-, hanem csak ötvenszázalékos visszatérítésre lesz jogosult a 2010-ben teljesített befizetéseiből.

Az Egis kiábrándítónak tartja a szabályozást, hiszen miközben az csak erre az évre vonatkozik, a kedvezmények igénybevételéhez szükséges fejlesztések évtizedekre szólnak, azokat hosszú távra tervezik. Az Egis bevételeinek háromnegyedét az export adja, a termékek előállítása viszont Magyarországon történik, jelentős hozzáadott értékkel, amire egyrészt büszkék vagyunk, másrészt sajnáljuk, hogy a törvény hátrányos helyzetbe hozza az iparág nagyobbik, többet beruházó részét − mondta az Egis gazdasági igazgatója. Emellett bizonytalanságot okoz, hogy a szabályozás nem terjed ki a 2011-es és azt követő megemelt befizetések után járó kedvezményekre.

A társaság terhei július 1-jétől brutálisan megemelkednek a támogatásarányos befizetési kötelezettség 12-ről 20 százalékra emelése és az orvoslátogatói díj 5-ről 10 millió forintra való módosítása miatt − mondta Poroszlai. Az Egis a törvény kihirdetését követően fogja kiszámítani, hogy pontosan mekkora kiesést jelent számára az új szabályozás, és erről tájékoztatja majd a befektetőket − tette hozzá.

Az Egis gyógyszereire szakértők szerint mintegy 16-17 milliárd forint támogatás juthat, a százszázalékos visszatérítés eléréséhez 11,2−11,9 miliárdos k+f költést kellene megvalósítani. Ezt a társaság tavaly teljesítette is, ám ebből a közvetlen (vagyis e tekintetben elismert) költés csak 8 milliárd forint, ami csak az 50 százalékos visszatartásra jogosít.
A társaság befizetései a már említett 16-17 milliárdos összeg 12 százalékáról 20 százalékra (éves szinten 2 milliárdról mintegy 3,3 milliárd forintra) emelkedhetnek júliustól, az orvoslátogatók után pedig az eddig fizetett mintegy 600 millió helyett 1,2 milliárdot kell lerónia évente.

Így az új szabályozás nagyságrendileg kétmilliárd forint tehernövekedést jelent az egyik oldalon (ebből idén egymilliárdot), a 2010-es év befizetései után viszont csak a tervezett összeg felét tarthatja vissza, ami újabb, csaknem 1,5 milliárdos egyszeri veszteséget jelenthet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!