Az E-Star a PSZÁF-vizsgálattal fenyegetőzik, miután a Concorde elemzésében eladás ajánlással látta el a társaság részvényeit. A tőzsdei társaság vezetése úgy látja, hogy a papírok azért estek 12 százalékkal a BUX 4 százalékos mínusza mellett, mert az elemzés elkészült. Emiatt a tiltott árfolyam-befolyásolás gyanúja is felébredt a tőkepiaci ügyekben meglehetősen rutinos E-Star-menedzsmentben. A részvények egyébként 10 ezer forintról 9 ezer forintra estek a mai kereskedésben.

A Napi Gazdaság információi szerint a Concorde külföldi ügyfeleknek készített elemzésében az eddigi tartásról eladásra rontotta a papírok ajánlását, a korábbi 9800 forintos célár helyett viszont nem fogalmazott meg újat, az felülvizsgálat alatt áll.

Az ilyen elemzések általánosan elterjedtek tőzsdei társaságok esetében, mind fel- mind leminősítésre akad példa. Mostanában - ahogy a hitelminősítők gyakorlatából is látszik - talán inkább leminősítésből lesz több, tekintettel a gazdasági növekedés irányára.

A Concorde megkeresésünkre nem kívánt reagálni az ügyben. Az alábbiakban az E-Star közleménye olvasható.

"A Concorde Értékpapír Zrt. 2011 augusztus 5-án kibocsátott, E-Star Nyrt-t érintő, előrejelzése nem tartalmaz új, szakmailag értékelhető elemzői információt és adatot. A fundamentumok figyelmen kívül hagyásával és érdemi szakmai elemzés nélkül készült anyag így a befektetők hiteles és kiegyensúlyozott tájékoztatása helyett kizárólag piaci hangulatkeltésre alkalmas. Az előrejelzés egyedüliként ragadja ki az E-Start és az E-Star részvényeit a befektetői és piaci környezetből és egyedüliként nevez meg olyan, a - finanszírozással kapcsolatos- feltételezett körülményeket, amelyek alapján minősíti az EStar papírokat.
Az E-Star megerősíti, hogy a Concorde munkatársai nem keresték meg az E-Star menedzsmentjét, így az előrejelzés nem tartalmazza az E-Starral kapcsolatos aktuális, valós és hiteles üzleti információkat. Az E-Star menedzsmentje különösen sajnálja, hogy a Concorde figyelmen kívül hagyta a Társaság nagybankokkal folytatott előrehaladott, pozitív tárgyalásait. Ezek tükrében kiegyensúlyozottabb tájékoztatással, reálisabb befektetői várakozásokat lehetett volna kelteni a piacon.
A mai nap tőzsdei folyamatainak vizsgálata alapján, a BÉT-index 4% körüli csökkenése mellett az E-Star esetenként lényegesen magasabb, 12% körüli árfolyam veszteséget könyvelt el, így fennáll az árfolyam befolyásolásának lehetősége. A befolyásolás módjának, tiltott jellegének megállapítása az illetékes hatóság feladata lesz.
A menedzsment megerősíti, hogy a Társaság finanszírozása több lábon áll, a korábbiakhoz hasonlóan stabil és mind rövid, mind közép távon biztosított. Az E-Star transzparens módon és rendszeresen tájékoztatja befektetőit finanszírozási struktúrájáról és a finanszírozásával kapcsolatos új fejleményekről."

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!