Az Irish Independent helyi kereskedők értesülésire hivatkozva arról számolt be, hogy az ECB avatkozott be tegnap az ír állampapírpiacon fellépő bizalmatlansági hullámban. A Financial Times eközben arról írt, hogy a hét folyamán az ECB 100-300 millió euró értékben vásárolt portugál, ír és görög kötvényeket, ez a legnagyobb ilyen jellegű akció július eleje óta.

A görög államkötvényhozamok a héten olyan magasságokba emelkedtek, amilyenekben utoljára a 750 milliárd eurós európai mentőcsomag májusi bejelentése előtt jártak. Az ír állampapírok német kötvényekhez viszonyított hozamfelára pedig az ország eurózónás csatlakozása óta nem volt olyan magas, mint amilyen szinten tegnap járt.

A megkérdezett piaci szakértők szerint ugyan a vásárlások összege nem volt kiemelkedően magas, ugyanakkor jelzésértékű, az ECB arra kívánta felhívni a befektetők figyelmét, hogy rajta tartja a szemét a piacon, s beavatkozik ha kell.

Az ECB a mentőcsomag májusi bejelentése óta 61 milliárd euró értékben vásárolt a bajba került eurózónás tagállamok államkötvényeiből. Az első héten még valamivel több, mint 16 milliárd eurót költöttek el ilyen célokra, azonban a piac stabilizálódásával a jegybank fokozatosan vonult vissza a piacról egészen mostanáig.

Az HSBC egyik megszólaltatott szakértője szerint a piacon érzékelhető, hogy a magasabb hozamok ellenére számos befektető tartózkodik a gyengébb fundamentumokkal rendelkező tagállamok kötvényeinek vásárlásaitól.

A piaci bizalmatlansági hullámhoz hozzájárult az is, hogy az FT Deutschland értesülései szerint Jürgen Stark, az ECB vezető közgazdásza a napokban arra figyelmeztette egy megbeszélésen a német kormány tagjait, több német banknak is pótlólagos tőkebevonásra lehet szüksége, köztük számos állami tulajdonban lévő regionális bankkal.

A tegnapi megingást az ír állampapírpiacon a bajba került és immár állami tulajdonban lévő Anglo Irish Bank feldarabolásának bejelentése váltotta ki, elemzők szerint ugyanis a lépés további, több mint 30 milliárd euróval terhelheti az amúgy is feszült ír költségvetést.

A piac így kiemelten figyeli a periférián lévő eurózónás államok e heti államkötvény aukcióit, a portugál tegnap sikeresnek volt tekinthető, ugyanakkor a befektetők csak a korábbinál magasabb hozamok mellett voltak hajlandóak jegyezni a papírokból.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!