Kiderült: Ennyi osztalékot fizethetnek a tőzsdei cégek

A tőzsdei társaságok többsége már közzétette idei osztalékjavaslatát, ez alapján a tavalyinál magasabb osztalékokra számíthatnak a legnagyobb cégek részvényesei. Az idén először fizet osztalékot az Appeninn, a Rába tulajdonosai pedig 2002 óta először újra részesedhetnek a cég eredményéből.
Szepesi Anita, 2017. április 2. vasárnap, 08:10
Fotó: Napi.hu

A prémium kategóriás cégek közül a Mol igazgatósága részvényenként 625 forint osztalék kifizetését javasolja a tavalyi 567 forint után. A saját részvények várható számát is figyelembe véve összesen 58 milliárd forint osztalék kifizetése várható - írja az MTI.

Az OTP igazgatósága 53,2 milliárd forint osztalék kifizetésére tesz javaslatot a közgyűlésnek, ami részvényenként 190 forint, azonban ennél kicsit több is lehet a sajátrészvények számától függően. Tavaly 167 forintot kaptak a bank részvényesei.

A Richter gyógyszeripari vállalat az idén 106 forint osztalékot tervez kifizetni a tavalyi 72 forint után.

A Magyar Telekom igazgatósága is a tavalyi 15 forintnál magasabb, részvényenként 25 forintos osztalékot javasolt az idén.
Az idén először fizet osztalékot az ingatlanbefektetéssel foglalkozó Appeninn, az igazgatóság részvényenként 7 forint kifizetését javasolja a tavalyi eredmény után.

A Rába Járműipari Holding 2002 óta először az idén ismét fizet osztalékot, az igazgatóság részvényenként 20 forintot javasolt. Három kisrészvényes azonban ennél magasabb, 50 forintos osztalék-javaslatot terjeszt a közgyűlés elé.

Az ANY Biztonsági Nyomda részvényesei a tavalyi 67 forint után az idén 84 forintos osztalékot kaphatnak.

Az ingatlanhasznosító Graphisoft Park igazgatósága 78 forintos osztalékot javasolt a tavalyi 72 után.

A tavaly november óta tőzsdén forgó Duna House-részvények tulajdonosai 130 forintos osztalékra számíthatnak az igazgatóság javaslata alapján.

A szintén prémium kategóriás Zwack Unicum az eltérő üzleti éve miatt később, június 28-ára tervezi az éves közgyűlés összehívását, a társaság eddig minden évben fizetett osztalékot, tavaly 850 forintot kaptak a részvényesei.

Hagyományosan osztalékfizetőnek számít a standard kategóriából az Elmű és az Émász, a két áramszolgáltató még nem közölte idei osztalékjavaslatát, tavaly az Elmű részvényenként 1200, az Émász 1100 forintot fizetett.

A szintén standard kategóriás Alteo energiaszolgáltató várhatóan 130 forintos osztalékot fizet részvényenként a tavalyi 120 forint után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.04.02 23:08

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto: , 2017. április 2., vasárnap 19:23

Igazad van! Ha egy részvényt megveszek, az osztalék másodlagos szempont, legfontosabb, hogy hosszútávon mekkora az árfolyamnyereség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.02 22:23

@megalodon: Ezzel csak az az egy a gond, hogy nem igaz. Mivel nem lehet előre megmondani, hogy mennyit esik, ha egyáltalán, az árfolyam az osztalékfizetés (a szelvény levágása) után. Látszik, hogy sohasem volt osztalékfizető részvényed, én évek óta tartok ilyeneket - köztük olyanokat is, amelyek havonta fizetnek osztalékot, ó borzalom! -, részben ebből élek, és tapasztalatból mondhatom, hogy teljesen kiszámíthatatlan az árfolyam mozgása ilyenkor is, mivel annyi más hír, információ mozgatja. Arról nem is beszélve, hogy a vételi és eladási tranzakció nem ingyen van, tehát már az éves osztalékfizetésű részvényeknél is elviheti a jutalék a hasznot, a havi, vagy negyedéves osztalékfizetésűeknél pedig biztosan. De ajánlok egy jó üzletet: ha mégis van ilyen részvényed, vagy BÁRMI más jövedelmed, majd én felveszem helyetted, így az adófizetésre se lesz gondod. Mehet a bolt, Tőzsdeszakértő Úr?

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2017.04.02 21:54

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto: 50 ALATTI iq.-SOKKAL NEM SZOKTAM FOGLALKOZNI, MOST MÉGIS KIVÉTELT TESZEK :

hA VAN EGY RÉSZVÉNYED AMIT OSZTALÉK ELÖTT 1000 ÉRT EL TUDSZ ADNI DE NEM TEZSED AKKOR KAPSZ MONDJUK 100 FT OSZTALÉKOT AMI UTÁN 16 FT OT BEFIZETSZ ADÓKÉNT... ÉS OSZTALÉKFIZETÉS UTÁN 900 FT OT ÉR.. VAGYIS 100 FT OT ESETT AZ ÁRA + 16 FT ADÓT IS FIZETTÉL AMI 116 FT..

HA ELÖTTE ELADOD 1000 ÉRT ÉS VISSZAVESZED 900 ÉRT MÁSNAP AKKOR UGYEBÁR 100 FT AL BELJEBB VAGY ÉS NEM FIZETTÉL BE ADÓT (NEM VONTÁK UGYANIS LE)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.02 20:39

@megalodon: jajjjj... jajjjj... Nem Isabella ön álnéven??? Tehát ne vegyem fel az osztalékot, hogy abból nehogy 16% osztalékadót kelljen fizetni... Atyaég, kik szaladgálnak szabadlábon...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2017.04.02 20:20

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto: No látom Te sem értetted meg a lényeget...

Vehetsz ezer évre telekom részvényt ha hiszel éppen benne, csak osztaléfizetés elötti napon eladod utána meg visszavásárlod... a sok gyík nem adja el így osztaléadót fizet teljesen feleslegesen..

Persze 10 éve ezer volt a Telekom mostmeg 480, vagyis nem a világ bulija ülni az ilyesmiben 10 évig...
nembaj Én majd shortolom Te meg megveszed...

Persze ha még mindig nem érted hogy miért rossz osztalékadót fizetni akkor fizessed, végülis a te pénzed jogod van kidobni az abalakon
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html