Kiderült, mit tervez Mészáros Lőrinc

Többek között a részvények felaprózásáról is dönt majd a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt. június közepére összehívott közgyűlése. Azt remélik, ettől nő majd a papírok likviditása. A cég részvénykibocsátást is tervez.
Lovas-Romváry András, 2018. május 16. szerda, 14:37
Fotó: MTI Fotó

A Konzum Nyrt. június 14-re rendkívüli közgyűlést hívott össze, melynek napirendi pontjai között a társaság székhelyének megváltoztatása, a részvények felaprózása és az igazgatóság saját részvények vásárlására való meghatalmazása is szerepel.

A részvények felaprózásától alapvetően azok likviditásának javulását várja a társaság.

Fekete Péter, a Konzum vezérigazgató helytettese a portfolio.hu-nak az mondta: "A csoport érdekeltségébe tartozó tőzsdei társaságok közül a Konzum Nyrt.-nél a legalacsonyabb a forgalomban lévő részvények, illetve a részvényesek száma, ami rövid távon gátja lehet a likviditás további növelésének. A részvényfelaprózás több technikai és pszichikai tulajdonsága révén forgalomélénkítő hatással jár, amit korábban több hazai blue chip esetében is megfigyelhettünk. A splitteléstől tehát egyértelműen azt várjuk, hogy tovább élénküljön a Konzum napi forgalma és bővítsük a befektetői bázisunkat. A kisbefektetői, illetve piaci visszajelzések már most kedvezőek."

Az Opus után a Konzumnál is szeretnék elérni, hogy az bekerüljön valamelyik MSCI index kritériumait és bekerüljön valamelyik index kosarába, s ezt is segítheti a részvények felaprózása. Az Opus részvények június 1-től az MSCI Hungary Small Cap, MSCI Emerging Markets Small Cap, valamint az MSCI ACWI Small Cap indexek kosarában szerepelnek majd.

A vezérigazgató hozzátette, hogy a jelenleg zajló tőkeemelési folyamat után szerinte még idén reális lehet egy az intézményi befektetőket megcélzó részvénykibocsátás, de vizsgálják annak lehetőséget, hogy ebben kisbefektetők hogyan vehetnek részt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK