A londoni FTSE-100 0,98 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,38 százalékkal, a párizsi CAC-40 0,83 százalékkal volt a hétfői záróérték alatt.

Ismét ráirányult a figyelem az európai adósságválságra és a bankszektorra - idézte a Marketwatch a Danske Bank elemzőit.

A keddi lejtmenethez hozzájárult, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő rontotta a spanyol bankok hitelveszteségeire szóló becslését, a francia Crédit Agricole profitfigyelmeztetést adott ki görög részlegére, a Fitch Ratings hitelminősítő pedig leértékelte a BNP Paribas bankcsoportot, és elemzést adott ki arról, hogy az euróövezetben növekszik a dupla recesszió kockázata.


A bankrészvények 3-5 százalék között estek, köztük a BNP Pariba 1,9 százalékkal a Fitch leminősítésének hatására. A Crédit Agricole árfolyama 4,7 százalékkal zuhant, miután a pénzintézet közölte, hogy a görög divíziója a korábbi előrejelzésekhez képest egy évvel későbbig, azaz 2012-ig nem lesz profitábilis a növekvő hitelveszteségek miatt.


A görög bankok papírjai is vesztettek értékükből, az Alpha Bank 4,6, az EFG Eurobank Ergasias pedig 4,1 százalékot esett.


A londoni FTSE-100 1 százalékkal 5246 pontra esett, miután George Osborne pénzügyminiszter bankadót és áfaemelést jelentett be egy vészköltségvetés keretében, amely a gazdasági növekedés elfojtása nélkül próbálná megtartani az ország jó adósbesorolását.


Az olaj és gázipari cégek gyengén szerepeltek Európában. A BP papírjai például 4,4 százalékkal 13 évi mélypontra estek, mert a befektetők amiatt kezdtek el aggódni, hogy a Mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa következményeinek elhárítását a hamarosan kezdődő hurrikánszezon is meg fogja nehezíteni. Meteorológusok szerint ez a szezon a legrosszabbak egyike lehet a Bloomberg szerint.


A Stoxx Europe 600-as index 0,5 százalékkal 257 pontra esett, mert a befektetők továbbra is aggódnak, hogy az európai kormányok által bejelentett megszorító csomagok a gazdasági növekedés gátjai lesznek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!