A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az év vége közeledtével érdemes néhány pillantást vetni a hosszabb távú − nagyjából két hónapra szóló − árfolyam-alakulás képére is, amellett hogy leírjuk azt is, mit hozhat az új esztendő első hete. A BUX index esetében a hosszabb távú − heti bázisú − grafikon viszonylag optimista képet ad az index alakulásának lehetőségeiről.

A kurzus továbbra is a 17 750-es ellenállás, illetve a szeptember végén indult emelkedő trend által bezárt háromszögben mozog. A tapasztalat szerint az ilyen formációk területét a kurzus legtöbbször az ellenállási szint irányába hagyja el. A háromszög magassága alapján az emelkedés célja 20 400 közelében lehet. Ezt a forgatókönyvet akkor érdemes felülvizsgálni, ha 16 450 alatti zárásokat látunk. Ekkor ugyanis a legutóbbi mélypont ismételt elérése valószínű 15 775 közelében. Ha a következő 8-10 kereskedési napra tekintve kicsit finomítjuk a képet, akkor az látszik, hogy jelentősebb emelkedés 18 000 átlépése után következhet, illetve hogy van egy közelebbi akadály is az emelkedés során: egy rés 19 745−19 831 között.

A Mol hosszabb távú árfolyamgrafikonja alapján az olajpapírok kurzusa tartja magát a 17 500-as támasz felett, illetve a október elején indult emelkedő trend sem szakadt még meg. Mindaddig, amíg az előbb említett támasz alatti zárásokat nem látunk, megmarad az esélye annak, hogy a kurzus 21 000 közelébe emelkedjen. Ellenkező esetben csökkenés következhet 16 000, majd akár ismét 14 000 közelébe. A nagyobb felbontású, két hétre szóló kép alapján 20 000 pontra tehető egy emelkedés lehetséges célja, miután itt húzódik az aktuális trendcsatorna felső széle.

Az OTP papírjainak kurzusa a hosszabb távú grafikonon egy olyan háromszögben mozog, amelynek területét egyforma valószínűség mellett hagyhatja el az árfolyam mindkét irányba. Így jelenleg annyit lehet leszögezni, hogy 3600 feletti zárások nyomán 4600-ra történő emelkedés előtt nyílik tér, 2860 alatti zárások pedig további csökkenésre utalnak. Ebben az esetben tulajdonképpen egy csökkenő trendben kialakult árbocszalagot láthatunk. A formáció további 1000 pontos csökkenés előjele lehet a háromszög csúcsához (3230) képest. A nagyjából két hétre szóló finomítás alapján az emelkedés megindulása után 3800 közelében alakulhat ki először ellenállás.

A Richter esetében az aktuális csökkenő trend a 34 000-es támasz irányába szorítja a kurzust. A támasz áttörése a legutóbbi mélypont (29 950) ismételt teszteléshez vezethet. Ezt a forgatókönyvet akkor lehet átírni, ha legalább 36 000 feletti zárásokat látunk. Ez a lépés ugyanis 38 000−39 000 közelébe nyithat utat. Egy rövidebb távra szóló finomítás alapján azt láthatjuk, hogy a kurzus épp a 36 000-res ellenállási szinttől csökken vissza és ebben a hullámban tesztelheti a 34 000-es támaszt. Egy esetleges letörés célja a 31 095−31 980 közötti rés betöltése lehet.

Az Egis esetében a hosszabb távú grafikonon egy gyémánt alakzat látszik kialakulni, amely esetünkben inkább trendfordulót, mintsem trendfolytatást jelölhet. A trend megfordulása csak a gyémánt alsó csúcsa (17 000) alatti zárásokkal válik egyértelművé. A trendfolytatódást pedig igazán csak 19 000 feletti zárások jelzik. A rövidebb távra szóló grafikon ezt annyiban finomítja, hogy látható rajta az elmúlt napok erőtlen emelkedése, illetve az, hogy a kurzus ismét tesztelheti a 17 300 közelében lévő támaszt.

Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője



Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!