Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai biztosítási felügyelet  (CIRC) pénteki bejelentése szerint átvette az irányítást a komolyan eladósodott, az elmúlt években külföldön is agresszívan terjeszkedő Anbang Insurance Group felett - számolt be a Wall Street Journal és a Financial Times. A céget illegális pénzügyi tevékenységgel vádolják egykor politikai körökben is nagy népszerűségnek örvendő vezetőjének bukása után.

Az Angbang az egyike volt azon nagy kínai cégeknek, amelyek úgy tűnt, komoly politikai támogatás mellett gyűjtenek forrásokat arra, hogy globálisan is meghatározó szereplővé váljanak. Az egyik ikonikus befektetésük volt például az elmúlt években a New York-i Waldorf Astoria Hotel megvásárlása. Ezen cégek közül azonban több is most visszavonulót fújt, nem csak az Anbang, de például a légi iparban érintett konglomerátum, a HNA Group is több külföldi befektetésétől volt kénytelen megválni - emlékeztet a WSJ.

Az üggyel kapcsolatban megjelent elemzések szerint a súlyosan eladósodott nemzetközi kínai óriáscégekre több okból is rájárhat a rúd. Egyrészt a külföldi terjeszkedést a kínai hatóságok már nem nézik annyira jó szemmel, mivel komolyabban gátat szeretne vetni a kínai tőke ellenőrizetlen külföldre áramlásának. Másrészt ezen cégek közül jó néhánynak meglehetősen ingatag lábakon áll finanszírozása, az Anbang esetében például felvetődött az, hogy terjeszkedésében túlságosan is támaszkodott olyan forrásokra, mint például magas hozamú életbiztosítások értékesítéséből befolyó összegekre. Ez pedig, amikor valaki hosszabb távú befektetéseket finanszíroz magas kamatozású rövid forrásokból, általában rossz véget szokott érni.

A kommentárok egy része szerint a kínai hatóságok azt szeretnék elkerülni, hogy az Anbang esetleges pénzügyi problémái az egész kínai pénzügyi rendszer stabilitását fenyegessék. Mások szerint viszont az Anbang esetében az üthette ki a biztosítékot, hogy a cég a többi külföldön is terjeszkedő kínai céghez képest jóval nagyobb mértékben támaszkodott privát forrásokra, s így a szokásosnál jóval kisebb volt felette az állami kontroll.

Az Anbang túl nagy ahhoz, hogy engedjék csődbe menni, még ha a cég egészének nem is lenne értéke, a hatóságok nagyon óvatosan fognak nekilátni az átalakításának - idézte az FT az egyik vezető beosztású alkalmazott véleményét. Egy másik idézett szakértő úgy vélte, a cégnek túl sok különböző terülten van érdekeltsége, s bukása fenyegetést jelentene az egész kínai pénzügyi rendszerre nézve.

A CIRC közlése szerint az Anbang érintett lehet illegális üzleti tevékenységekben, amelyek komolyan veszélyeztethetik a társaság fizetőképességét. Hangsúlyozzák, hogy a cég irányításának átvétele a kínai törvényeknek megfelelően történik, s a cég állami forrásokban részesülhet, átalakíthatják részvényesi szerkezetét, de mindezt úgy, hogy közben magánkézben lévő társaság marad.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!