Kína leggazdagabb embere lett az Alibaba tulajdonosa

A világ legnagyobb internetes kereskedelmi vállalatának tartott Alibaba 49 éves alapítója, Jack Ma lett Kína leggazdagabb embere az után, hogy a kínai cég pénteken sikeresen debütált a New York-i értéktőzsdén.
MTI-Eco, 2014. szeptember 20. szombat, 14:07
Fotó: Reuters

Az Alibaba részvényének kibocsátási ára 68 dollár volt, a kereskedés első perceiben azonban 99,70 dollárig is nőtt az árfolyama. A papír árfolyama 38 százalékos emelkedéssel 93,89 dolláron fejezte be a napot New Yorkban, amivel a piaci tőkeértéke 231 milliárd dollár volt. Jack Ma az Alibabában 8,9 százaléka van az Alibabában, a részesedés értéke 21 milliárd dollár.

Jack Ma vagyona ezzel kétszer akkora, mint az eddig leggazdagabbnak tartott kínaié, a Dalian Wanda Group alapítójáé, Vang Csien-liné, és egyike lett a világ harminc leggazdagabb emberének.

Az Alibaba 231 milliárd dolláros piaci tőkeértéke nagyobb, mint az Amazon, a Facebook vagy éppen az eBay amerikai cégeké. Az Alibaba e-kereskedelmi platformjain évente bő 150 milliárd dollár értékű áru cserél gazdát, több mint a két amerikai vetélytárs, az Amazon és az eBay platformjain együttvéve.

Az Alibaba a március 31-én zárult pénzügyi évben 3,7 milliárd dollár profitot ért el. A június végével zárult első pénzügyi negyedévben a cég forgalma éves szinten 46 százalékkal 2,54 milliárd dollárra, a profitja 60 százalékkal 1,2 milliárd dollárra nőtt.

Az eddigi legnagyobb értékű részvénykibocsátást a világon az Agricultural Bank of China hajtotta végre: 2010 júniusában 22,12 milliárd dollárért adott el részvényeket Hongkongban és Sanghajban.

A lista második helyén ugyancsak kínai cég, az Industrial & Commercial Bank of China áll. Az ő kibocsátása 2006 októberében 21,93 milliárd dollár volt, szintén Hongkongban és Sanghajban.

A harmadik helyezett a részvénykibocsátás értékét tekintve az AIA biztosító 20,49 milliárd dollárral 2010 októberében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2014.09.20 18:07

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.09.20 15:20

Már megint bebizonyosodott - kizárólag a szarból lehet várat építeni. Ennyi hulladék terméket, mint ami az Alibaba-n van, a Föld még nem hordott a hátán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2014.09.20 14:50

Végre már egy szegény tanárral kevesebb ezen a földön.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html