Kína menti meg a chicagói búzapiacot

Kína ismét vásárol búzát az Egyesült Államoktól és Kanadától, miután belföldön rekord magasra emelkedett a termény ára, a globális piacokon viszont olcsóbb lett.
MTI-Eco, 2013. január 9. szerda, 15:00
Fotó: Napi.hu

A kínai média piaci szereplőkre hivatkozva szerdán arról írt, hogy a kínai malmok több rakomány magas minőségű búzát vásároltak az elmúlt napokban, s megfigyelők szerint amennyiben az árak kedvezőek maradnak, a megrendelések is folytatódnak májusig, a következő betakarítás hozamának piacra kerüléséig. A chicagói értéktőzsde a kínai kereslet következtében fellélegzett, miután november óta, az amerikai készletek és a mérséklődő igény miatt csökkenőben voltak az árak.

A kínai kereskedők Amerikában 380 dolláros tonnánkénti áron vásároltak, míg a legnagyobb kínai termelő Honan tartományban ezen a héten 2550 jüan, vagyis 410 dollár körül mozgott az átlagár. A magas minőségű búzáért Kuangtung tartományban 2700 jüant, vagyis 430 dollárt kellett fizetni tonnánként.

A jelentések szerint Kína még októberben 500 ezer tonna búzát vásárolt Kanadában. Megfigyelők úgy vélik, Peking ugyan megnövelte a heti tartalékmennyiséget, de a gyengébb minőség miatt a piac igényli az új, minőségi árut.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK