A Deutsche Börse megegyezett a német hatóságokkal, hogy összesen 10,5 millió eurónyi bírságot hajlandó fizetni a vizsgálattal kapcsolatban, amely vezérigazgatójának esetleges bennfentes kereskedési ügyében folyik - írja a Financial Times. A német tőzsdecég közleményben jelezte, hajlandó elfogadni a nyomozóhatóság által a bennfentes kereskedési ügyben július közepén javasolt összeget. A hatóság szerint a Deutsche Börse állítólag érzékeny információk közlését mulasztotta el 2016 elején, a Londoni Értéktőzsdével bejelentett - azóta meghiúsult - tervezett összeolvadásával kapcsolatban.

A bennfentes kereskedési ügyben 5, a bejelentés elmulasztása miatt 5,5 millió eurót fizet a tőzsdecég. A bírság kifizetésével a Deutsche Börse reméli, hogy a vezérigazgató, Carsten Kengeter ügyében is lezárul a nyomozás, erről azonban csak a helyi bíróság dönthet majd. A megegyezés szerint Kengeternek is kell majd fizetnie egy kisebb összegű bírságot.

A vádak alaptalanok, de azért fizetnek

A bejelentés ellenére a Deutsche Börse kijelentette, meggyőződése szerint a felmerült vádak teljesen alaptalanok. A bírság elfogadását azzal indokolták, hogy szerintük így lehet a leghamarabb pontot tenni az ügy végére, s ez szolgálja a leginkább a vállalat érdekeit, így tudnak a leghamarabb ismét a cég üzleti tevékenységének irányítására koncentrálni.

A vád egyébként egy, a frankfurti ügyészség által februárban indított vizsgálat közben merült fel. Ezt azért indították, mivel Kengeter 2015 decemberében 60 ezer Deutsche Börse részvényt vásárolt, mindössze néhány héttel azelőtt, hogy a társaság formálisan foglalkozni kezdett volna a Londoni Tőzsdével való egyesüléssel.

A vezérigazgató az eljárás során következetesen tagadta, hogy rosszhiszeműen járt volna el. Állítása szerint a részvényvásárlás egy hosszabb távú program része volt, s a cég igazgatóságának utasításai alapján cselekedett. A két tőzsde egyesüléséről a formális tárgyalások 2016 januárjában kezdődtek meg. A tárgyalások februári nyilvánosságra kerülése után mindkét cég részvényeinek árfolyama meredek emelkedésbe kezdett.

A Deutsche Börse igazgatóságának elnöke Joachim Faber az elmúlt időszakban többször is nyilvánosan kiállt a vezérigazgató mellett. A tervezett fúzió végül az Európai Bizottság ellenállásán bukott el, a testület versenyjogi aggályokra hivatkozva tett keresztbe a tranzakciónak.

A magánszemélyeknek kellene fizetniük

A társaság részvényesei közül ugyanakkor a brit pénzügyi lap szerint vannak olyanok, akik megkérdőjelezik a lépést. Szerintük ugyanis nem a cégnek, hanem az érintett magánszemélyeknek kellene bírságot fizetniük, ha valóban szabálysértés történt. A német Hessen tartomány hatóságai, amely alá a frankfurti tőzsde felügyelet tartozik, illetve a német tőkepiaci felügyelet egyelőre várja az eljárás eredményét, ezután döntik el, hogy lépnek-e a az értékpapírtörvény feltételezett megsértése ügyében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!