Kinyílik a világ legnagyobb gyógyszerszekrénye

A Teva lezárta az Allergan generikus üzletágának (Actavis Generics) akvizícióját - jelentette be szerdán a Teva Pharmaceutical Industries Ltd és az Allergan (AGN) közös közleményben.
MTI-Eco, 2016. augusztus 3. szerda, 09:56
Fotó: Napi.hu

A tájékoztatás szerint a felvásárlás megerősíti a Teva stratégiáját, újabb lehetőségeket nyit a vállalat számára a generikus és innovatív készítmények területén. A Teva arra számít, hogy éves szinten mintegy 1,4 milliárd dollárnyi megtakarítást érhet el 2019 végére az akvizíció biztosította szinergiák, valamint a duplikációk megszüntetésének és a méretgazdaságosság kihasználásának eredményeként.

Az ügylet részeként az Allergan 33,43 milliárd dollár összegben kapott készpénzt, valamint 100 millió Teva-részvényt.

Erez Vigodman a Teva vezérigazgatója az ügylet egy évvel ezelőtti bejelentésekor azt vetítette előre, hogy az egyesült vállalat 2016-ban 26 milliárd dollár forgalom mellett 9,5 milliárd dollár EBITDA (adó- és kamatfizetés, amortizációs és értékcsökkenés előtti) eredményre, valamint 6,5 milliárd dollár szabadon felhasználható cash-flowra számíthat.

Erez Vigodman, a Teva elnök-vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozza: a stratégiai jelentőségű felvásárlás két vezető generikus vállalatot hoz össze, ezzel kombinálják erősségeiket a kutatás-fejlesztés (K+F), a termékfejlesztés, a földrajzi jelenlét és a gyártás területén egyaránt.

Az akvizíció eredményeként a Teva mintegy 338 FDA jóváhagyására váró törzskönyvi regisztrációval rendelkezik, és további 115, az amerikai hatósághoz elsőként benyújtott generikus készítménye vár befogadásra. A vállalat jövőbeni portfóliója Európában mintegy 5000 új termék bevezetését teheti lehetővé, a feltörekvő piacokon, Ázsiában, Afrikában, Latin Amerikában, Közép-Keleten és Oroszországban mintegy 600 készítmény jóváhagyása van folyamatban. Összességében a 2017-es évben a Teva 1500 generikus készítmény bevezetését tervezi globálisan - írják a közleményben.

Az Actavis Generics integrálásával a vállalat a világ legnagyobb, 1800 gyógyszert és összesen 16 ezer készítményt tartalmazó "gyógyszerszekrényéhez" biztosít hozzáférést. Jelenleg 80 országban van jelen, ebből 40 gyógyszerpiacon az első háromban szerepel a gyártói toplistán.

Magyarországon a Teva vezető szerepet tölt be a betegek ellátásában a hazai gyártás és K+F tevékenysége mellett, Mika Kayhkö, a Teva magyarországi igazgatótanácsának elnöke a közleményben kiemelte: az akvizíció erősíti a vállalat hazai pozícióit, lehetővé teszi, hogy még szélesebb körű, kiváló minőségű és megfizethető árú terápiás megoldást tudjon biztosítani a betegek számára.

A Teva Pharmaceutical Industries Ltd a New York-i és tel-avivi tőzsdén jegyzett vezető globális gyógyszergyártó cég. A Teva 2015-es nettó árbevétele 19,7 milliárd dollár volt.

A Teva Magyarországon több mint 20 éves működése alatt mintegy 350 milliárd forintot ruházott be Magyarországon, Debrecenben, Gödöllőn és Sajóbábonyban lévő üzemeiben több mint 3000 embernek ad munkát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK