A kéthetes hegymenet után tegnap megérkezett a várt korrekció a világ tőzsdéire, ám az egyértelmű európai esést Amerika lényegében stagnálással követte. A hangulat romlásáért elsősorban a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe volt felelős, ez ugyanis júliusban a várakozásokkal szemben tovább esett.

Az amúgy is korrekcióra éhes hangulatban ez elég volt ahhoz, hogy meginduljanak az eladások. Ugyanakkor a lakásárak és a lakáseladások májusban havi összehasonlításban három éve először nőttek, ami az amerikai kereskedésben ellensúlyozta az előbbi mutató romlásának hatását. A Dow Jones végül 0,1, az S&P-500 pedig 0,3 százalékkal gyengült, míg Nasdaq 0,4 százalékkal erősödött.

A befektetők immáron inkább a horizontra vetik a tekintetüket, amin megjelent a második negyedéves GDP-adat pénteki nyilvánosságra hozatala. A szakértők arra számítanak, hogy az USA gazdasága a január-márciusi 5,5 százalékos zuhanás után mindössze 1,5 százalékkal zsugorodott, ami - ha teljesül a prognózis - a jobb idők eljövetelének előjele lehet.

A Bank of America részvényei drágultak, miután a bejelentette, hogy karcsúsítja 6100 fiókból álló hálózatát. Az IBM felvásárolja a chicagói SPSS szoftverfejlesztőt, ami 1,2 milliárd dollárjába kerül, a Sprint Nextel mobilszolgáltató pedig 483 millióért megveszi a Virgin Mobil maradék 87 százalékát. A Viacom médiavállalat gyenge eredménye jobb lett a várakozásoknál.

Az S&P-500 kosarában szereplő vállalatok jelentős része már közzétette gyorsjelentését, amelyek 77 százaléka a várnál jobb eredményeket mutatott. Ez jobb a 61 százalékos hosszú távú átlagnál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!