A kommentár arra hívja fel a figyelmet, hogy a legutóbbi német adatok szerint a gazdaság a vártnál is nagyobb zsugorodást mutathatott fel 2012 utolsó negyedében és az eurózóna idei növekedési kilátásai is csalódást keltőek lehetnek. Amint arról beszámoltunk, a Világbank az eurózónában az idén a legfrissebb előrejelzés szerint 0,1 százalékos GDP-csökkenést vár, de a német kormány is jelentősen rontotta növekedési prognózisát.

Amennyiben valóban a vártnál rosszabb teljesítményt nyújt az euróövezet gazdasága, valószínűbbé válhat, hogy az ECB újra kamatcsökkentésbe kezd, így mérsékelve az euró vonzerejét, ráadásul az adósságproblémák kezelése is megnehezülhet. Ha ez bekövetkezik, kifulladhat az eurónak a frankkal szemben is támaszt adó újkeletű biizalom, és a svájci jegybanknak újra védelmeznie kell a frankot.

Más vélemények ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy nem kizárólag az eurózónával kapcsolatos befektetői optimizmus miatt esett bő egyéves mélypontra a frank jegyzése. Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a svájci befektetők külföldi eszközök felé való fordulása, valamint a svájci bankok frankbetét-elriasztó tervei szintén szerepet játszanak. A BNP Paribas szakértője úgy véli, az első negyedév végén 1,25-nél állhat az euró/frank árfolyam. Ez már nincs is messze, hiszen mára virradóra 1,24 felett tetőzött a kurzus. Amint arra rámutattunk, a gyenge forint miatt nem csökkennek érezhetően a svájcifrank-hitelesek terhei: 220 forint körüli jegyzésre a mostanihoz képest 20-25 forinttal olcsóbb euró mellett volna csak esély.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!