A török részvények valamivel több mint egy nap alatt ledolgozták a földrengések miatt elszenvedett veszteségeiket, köszönhetően a piacot támogató kormányzati intézkedéseknek – írja a Bloomberg. Az irányadó Borsa Istanbul 100-as index tegnap 7,5 százalékot emelkedett, kora reggel további 6 százalékkal ugrott meg, majd innen csorgott vissza kora délutánra másfél százalékos pluszba. Még így is közel 10 százalékkal jár magasabban, mint a múlt heti záráskor.

A nagy ugrás azután következett be, hogy a török kormány múlt szerdán felfüggesztette a kereskedést,

miután a február 6-i földrengést követően két nap alatt hatalmasat zuhant a piac. Az emelkedést leginkább az a kedden bejelentett intézkedés okozhatta, amely szerint a török állami nyugdíjalapoknak az eddigieknél nagyobb arányban kell portfólióikban török részvényeket tartaniuk. Ez a Financial Times-nak nyilatkozó szakértők szerint a következő napokban mintegy 424 millió dollárnyi friss tőke tőzsdére áramlását okozhatja.

Mark Möbius, veterán feltörekvő piaci befektető a Bloombergnek nyilatkozva viszont óvatosságra intett. Szerinte vigyázni kell az ilyen lépésekkel, mert ezek hosszabb távon akár ellentétes hatást is kiválthatnak. Ugyanakkor ő hosszútávon továbbra is pozitívnak látja az török részvények kilátásait.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!