A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,19 százalékos mínuszban, 482,71 ponton, a múlt héten elért történelmi csúcs közelében zárt, és napközben a pozitív tartományban is járt értéke.

A nap vesztesei 1,1 százalékos eséssel a bányaipari vállalatok voltak, a nyerteseknek pedig 1,2 százalékos emelkedéssel a kiskereskedelmi vállalatok bizonyultak. A kötvényhozamok esésével párhuzamosan a bankok árfolyama csökkent, az ingatlanpiaci vállalatoké pedig emelkedett.

A londoni FTSE-100 mutató 0,36 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,04 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,06 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,97 százalékos mínuszban, míg kivételként a madridi IBEX-35 index 0,05 százalékos pluszban fejezte be a napot. A páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 0,15 százalékkal, míg az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,18 százalékkal esett.

A Direct Line angol biztosító árfolyama 4,2 százalékkal csökkent, miután a vártnál alacsonyabb díjbevételi növekedésről számolt be a harmadik negyedévről.

A Munich Re német viszontbiztosító 2,5 százalékot veszített értékéből, miután arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggő veszteségei nagyobbak lehetnek. A figyelmeztetés megütötte a biztosítókat, a szektor alindexe 0,8 százalékkal esett.

A Renault francia autógyártó 3,8 százalékkal drágult, miután a japán partner Nissan nyereségről adott számot gyorsjelentésében, és javította éves előrejelzését.

A Bayer német német gyógyszer- és vegyipari konszern árfolyama másfél százalékkal kapaszkodott feljebb, miután nyeresége meghaladta a várakozásokat.

A Carrefour francia szupermarkethálózat 2,9 százalékkal erősödött arra az ígéretre, hogy 3 milliárd eurót költ 2022 és 2026 között digitális innovációkra.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,51 százalékos, az S&P 500-as index 0,46 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,52 százalékos mínuszban állt. New Yorkban az óvatosság jellemzi a kereskedést, miután a friss adatsor tanúsága szerint októberben is meredeken emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban, újabb jeleként annak, hogy az inflációs nyomások erősek maradnak a következő hónapokban.

A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve már döntött pandémiás eszközvásárlási programjának fokozatos kivezetéséről, és az erős infláció az eddig vártnál korábban kényszerítheti ki a kamatemelést.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

Este fél hat után a januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,35 százalékos pluszban, 83,72 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 0,79 százalékos nyereségben, 82,58 dolláron forgott.

Az arany unciánkénti ára az azonnali jegyzésekben 0,24 százalékkal 1828,71 dollárra, decemberi szállításra pedig 0,13 százalékkal 1830,30 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1578 dollárt adtak, 0,07 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!