A hétvégén a kínai jegybank 0,5 százalékponttal ismét csökkentette a kötelező banki tartalékráta mértékét, mely így 20 százalékos szintet fog elérni. November óta ez már a harmadik hasonló irányú lépés volt, mellyel a jegybank a gazdasági növekedést szeretné megtámasztani. Az utóbbi hetekben több kedvezőtlen adat is érkezett Kínából, ezek ágyazhattak meg a monetáris lazításnak. A Goldman szerint Kínában még többet költenek majd infrastruktúra fejlesztésre, hogy a gazdasági növekedést segítsék.

A kínai lépés kedvezett az ázsiai piacoknak, azonban nagy jókedv nem alakulhatott ki az európai adósságfélelmek utóbbi napokban mutatkozó erősödése miatt.

Kép: A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.


A kínai jegybank lépése, mely a banki hitelezési aktivitás növelését célozza, kedvezett a hongkongi ingatlanpapíroknak, melyek 1 százalék feletti emelkedést tudtak produkálni. Azok a hongkongi részvények azonban, melyek relatíve nagy kitettséggel bírnak Európa felé, lefelé vették az irányt.

Emiatt például a Nissan is esett 1,6 százalékkal, bár a társaság duplázódó, az elemzői várakozásokat is felülmúló első negyedéves nettó profitot ért el.

QP | Quality Placement

Kapcsolódó

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!