Kisebb árbevétellel is javított az Elmű

Az Elmű Nyrt. konszolidált adózott profitja az előző év első három negyedévéhez képest 23,6 százalékkal 21,82 milliárd forintra emelkedett, ugyanakkor az árbevétele 7,4 százalékkal 187,61 milliárd forintra esett vissza.
MTI-Eco, 2010. november 19. péntek, 19:00
Fotó:

A BÉT honlapján közzétett nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerint készült konszolidált gyorsjelentésében az Elmű megjegyzi, hogy a negyedik negyedévben a villamosenergia-értékesítés árrésének csökkenése várható, ami az adózás előtti nyereség növekedésének lassulását eredményezi majd. Ugyanakkor a parlament által elfogadott, és a negyedik negyedévben megfizetendő különadó miatt várhatóan csökken az adózott nyereség.

Az első három negyedévi profit alapján az Elmű egy részvényre jutó nyeresége (EPS) 2906 forintról 3593 forintra nőtt. A 21,61 milliárd forint üzemi szintű nyereség 2,6 százalékkal maradt el az előző év első kilenc havitól. Ehhez járult a csoport vállalkozásaitól kapott 5,83 milliárd forint nyereség, amit kissé rontott a 761 millió forint pénzügyi veszteség. Így az adózás előtti nyereség, 12,5 százalékos éves növekedéssel elérte a 26,67 milliárd forintot.

A társaság megállapítása szerint a gazdasági-pénzügyi válság hatása kisebb mértékben volt érzékelhető az előző év hasonló időszakánál. A profit növekedése részben a Magyar Áramszolgáltató Kft. árfolyam-fedezeti ügyleteinek átértékeléséből adódott. Ez a cég 50 százalékban az Émász, 50 százalékban az Elmű tulajdona, és mindkét társaság többségi részvényese a német RWE.

Az Elmű az év első kilenc hónapjában 4364 gigawattóra áramot értékesített, 9,7 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A lakossági felhasználók 2414 gigawattóra mennyiséget vásároltak, ami 0,8 százalékkal kevesebb a bázisnál, míg a nem lakossági felhasználók 18,8 százalékkal kevesebb, 1950 gigawattóra mennyiséget vásároltak.

A gyorsjelentés megjegyzi, hogy folyamatosan emelkedik a nem fizető fogyasztóknál lévő kintlévőségek összege, és az időszak végén, 2010. szeptember 30-án a peres követelések értéke 1,75 milliárd forint volt.

Az Elmű konszolidált mérlegének főösszege szeptember 30-án 195,67 milliárd forint volt, 1,7 százalékkal kisebb a 2009. év véginél. A 60,744 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság saját tőkéje ugyanakkor 7,9 százalékkal 123,57 milliárd forintra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK