A BÉT honlapján közzétett nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerint készült konszolidált gyorsjelentésében az Elmű megjegyzi, hogy a negyedik negyedévben a villamosenergia-értékesítés árrésének csökkenése várható, ami az adózás előtti nyereség növekedésének lassulását eredményezi majd. Ugyanakkor a parlament által elfogadott, és a negyedik negyedévben megfizetendő különadó miatt várhatóan csökken az adózott nyereség. Az első három negyedévi profit alapján az Elmű egy részvényre jutó nyeresége (EPS) 2906 forintról 3593 forintra nőtt. A 21,61 milliárd forint üzemi szintű nyereség 2,6 százalékkal maradt el az előző év első kilenc havitól. Ehhez járult a csoport vállalkozásaitól kapott 5,83 milliárd forint nyereség, amit kissé rontott a 761 millió forint pénzügyi veszteség. Így az adózás előtti nyereség, 12,5 százalékos éves növekedéssel elérte a 26,67 milliárd forintot. A társaság megállapítása szerint a gazdasági-pénzügyi válság hatása kisebb mértékben volt érzékelhető az előző év hasonló időszakánál. A profit növekedése részben a Magyar Áramszolgáltató Kft. árfolyam-fedezeti ügyleteinek átértékeléséből adódott. Ez a cég 50 százalékban az Émász, 50 százalékban az Elmű tulajdona, és mindkét társaság többségi részvényese a német RWE. Az Elmű az év első kilenc hónapjában 4364 gigawattóra áramot értékesített, 9,7 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A lakossági felhasználók 2414 gigawattóra mennyiséget vásároltak, ami 0,8 százalékkal kevesebb a bázisnál, míg a nem lakossági felhasználók 18,8 százalékkal kevesebb, 1950 gigawattóra mennyiséget vásároltak. A gyorsjelentés megjegyzi, hogy folyamatosan emelkedik a nem fizető fogyasztóknál lévő kintlévőségek összege, és az időszak végén, 2010. szeptember 30-án a peres követelések értéke 1,75 milliárd forint volt. Az Elmű konszolidált mérlegének főösszege szeptember 30-án 195,67 milliárd forint volt, 1,7 százalékkal kisebb a 2009. év véginél. A 60,744 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság saját tőkéje ugyanakkor 7,9 százalékkal 123,57 milliárd forintra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!