Kisebb bírságot fizet a Mol Romániában

A román legfelső bíróság csökkentette a román Versenytanács által a Mol Romániára kartellezés miatt kiszabott bírságot - közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség.
Napi.hu, 2015. július 2. csütörtök, 12:13
Fotó: Napi.hu

A román Versenytanács 2012-ben összesen 880 millió lej (62 milliárd forint) bírságot szabott ki a román Petromra, az osztrák OMV-re, a Rompetrol Downstreamre, a Molra, az orosz Lukoilra és az olasz ENI-re amiatt, hogy a vállalatok 2008-ban közös megállapodás alapján kivontak a piacról egy bizonyos fajta üzemanyagot és ezzel megsértették a versenyjogi szabályokat.

A Mol Romániára kirótt bírságot a román legfelső bíróság 80,2 millió lejről 64,2 millió lejre csökkentette, ugyanakkor az olajtársaság jogerősen elvesztette a pert, amelyet a bírság eltörléséért indított.

A hat vállalat külön-külön indított pereket a Versenytanács döntése ellen, és a Mol Románia elleni jogi eljárás az első, amelyben jogerős döntés született. A bukaresti ítélőtábla első fokon helybenhagyta a hatóság döntését, ezért fellebbezett az olajtársaság a legfelső bíróságon.

Bogdan Chiritoiu, a román Versenytanács elnöke fontosnak nevezte a most született jogerős bírósági ítéletet, és bizakodásának adott hangot, hogy a többi öt vállalattal folyamatban lévő eljárásban is a hatóság számára kedvező döntés születik.

Az olajtársaságok már korábban kifizették a bírságot, miután a befizetés felfüggesztésére vonatkozó kérésüket elutasította az illetékes román bíróság.

A Mol Románia az idei első negyedévben hét százalékkal növelte eladásait. A Mol-csoport februárban megvásárolta a 42 benzinkúttal rendelkező ENI Románia olajipari társaságot, és ezzel 200-ra növelte üzemanyagtöltő-állomásai számát Romániában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK