Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közlemény szerint az év első hónapjaihoz viszonyítva ugyan lassult a teljes állomány emelkedésének üteme, ám továbbra is erősödik a hosszabb futamidejű állampapírok felé történő elmozdulás.

Júniusban az inflációkövető prémium magyar államkötvények (pmák) eladása emelkedett legjelentősebben, valamint a kétéves állampapírt továbbra is szívesen vásárolták. A féléves és egyéves futamidejű állampapírok értékesítésének üteme folyamatosan lassul, ami megfelel az ÁKK várakozásainak.

A kétéves állampapírból júniusban 40,6 milliárd forint értékben vásároltak, így az állomány 266,4 milliárd forintra nőtt.

A pmák állománya 73,4 milliárd forinttal emelkedett, és június végén 1527,6 milliárd forintra rúgott.

Az állampapír-állományból legnagyobb arányt képviselő kamatozó kincstárjegy (kkj) állománya 2,7 milliárd forinttal, 2977 milliárd forintra nőtt.

Az ÁKK adatai szerint a lakossági állampapír-állomány június végén 6338,4 milliárd forintot tett ki, ebből a deviza állampapírok 122,9 milliárd forintot.

Az adósságkezelő továbbra is elkötelezett abban, hogy a hosszabb futamidejű állampapírok értékesítésének ösztönzésével javítsa az adósság szerkezetét annak érdekében, hogy a jelentős mennyiségi növekedés időszaka után minőségi javulás következzen be az állomány összetételében - írják a közleményben, amit az MTI idézett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!