Az arany egyik legkitartóbb híve látszik kiábrándulni a nemesfémből, mint jó befektetési történetből a hedge-fundok negyedéves jelentése szerint. A John Paulson nevével fémjelzett alapok ugyanis az elmúlt negyedév során hatalmas mennyiségben szabadultak arany pozícióiktól, s jelenbtős mennyiségű aranybánya részvényt is értékesítettek - írja a Marketwatch.

A március végétől június végéig terjedő időszakban Paulson alapjai eladták a legnagyobb tőzsdén jegyzett aranyba fektető alapban (ETF - tőzsdén jegyzett alap), az SPDR Gold Trustban meglévő részesedésüket. Ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy az alap tízéves fennállása óta a legnagyobb mértékű kiáramlást szenvedte el a negyedév folyamán, a befektetők összesen 18,5 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a konstrukcióból ebben az időszakban.

Paulsonék nem csak az arany pozícióikat építették le, de sokat eladtak aranybánya részvényeikből is az említett három hónapban.

Nem csak Paulson adott el abban az időszakban, amikor a nemesfém árfolyama az unciánként 1550 dolláros szintről egészen az 1200 dollár alatti szintekig is esett. A negyedéves jelentések alapján Soros György is jelentős mennyiségben értékesített SPDR Gold Trust részvényeket, összesen több, mint 70 millió dollár értékben adott el az ETF-ből.

A zuhanásra tett Soros

A Marketwatch írása szerint egyébként Soros pozícióinak változásában nem is az arany súlyának a csökkenése a legérdekesebb fejlemény. Az alapok jelentéséből ugyanis az is kiderül, hogy a milliárdos guru jelentős mértékben tett az amerikai részvénypiac zuhanására. A negyedév során összesen közel 1 millió 250 ezer darab SPY-ra, az S&P 500-as index mozgását követő ETF-re vett eladási opciót.  Így összességében közel duplázta a második negyedévben S&P 500 eladási opcióinak számát a Soros Fund Management. A helyzet persze korántsem annyira egyértelmű, mint ahogy azt a Marketwatch írása sugallja, az alap ugyanis jelentős nagyságú részvény vételi pozíciókkal is rendelkezik, ezért elképzelhető, hogy az eladási opciók egyszerűen csak fedezeti célokat szolgálnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!