Az intenzív lakossági vásárlások lehetővé teszik, hogy az Államadósság Kezelő Központ már az idén 900 millió eurót előtörlesszen a jövőre lejáró 5,5 milliárdos devizaadósságból. A devizaadósság folyamatos csökkentésével mérséklődik az államadósság árfolyamkockázata, és javul Magyarország pénzügyi stabilitása - hangsúlyozta az ÁKK.

A forintban kibocsátott állampapírokon belül a lakossági állampapírok részaránya megközelítette a 20 százalékot. A Prémium Euró Magyar Államkötvénnyel (PEMÁK) együtt a teljes adósságon belüli részarány pedig 15,4 százalékra emelkedett.

Az ÁKK tájékoztatása szerint a Kamatozó Kincstárjegyekből (KKJ) fogyott a legtöbb júliusban és az év első hét hónapjában egyaránt, összesen 39,8 milliárd, illetve 321,5 milliárd forint értékben. A Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) állománya júliusban 19,1 milliárd forinttal, hét hónap alatt pedig 149,7 milliárd forinttal nőtt. A Babakötvényekből 400 millió forint összértékben vásároltak az év hetedik hónapjában.

Az idén július végére 580,5 milliárd forinttal 2991,6 milliárd forintra emelkedett a lakossági állampapír-állomány. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1410,5 milliárd forintot, a Féléves Kincstárjegyek 33,1 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek 381,7 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 705,6 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 445,9 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 14,8 milliárd forintot tettek ki.

A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2,7 milliárd euró volt július végén - tájékoztatott az Államadósság Kezelő Központ Zrt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!