2013 novembere óta nem volt ilyen hosszú egybefüggő időszak, amikor csökkent az arany ára. Az aranyat sok befektető biztonsági megtakarításnak tartja, akkor vesznek belőle, mikor túl nagy a kockázat a részvénypiacokon. Mivel azonban a napokban világszerte nőttek részvényárfolyamok, most kevesen vásárolnak aranyat.

Piaci elemzők szerint technikai szempontból rosszak az aranyár kilátásai, jó eséllyel unciánkénti 1230 dollárra mérséklődhet az ár, és onnan szinte azonnal lecsökkenhet 1200 dollárra. A Reuters hírügynökség saját elemzője szerint is nagyjából 25 dollárral csökkenhet az unciánkénti ár a közeljövőben.

Három nagy piacon, az Egyesült Államokban, Indiában és Kínában is gyenge most a kereslet. A legtöbben az aranyár további csökkenésére számítanak, ezért elodázzák a vásárlásokat, Kína esetében pedig még bőséges készletekkel rendelkeznek a bankok is az előzői évi nagy import miatt.

Hétfő délelőttre kicsit drágult az arany a hajnali mélyponthoz képest, de 1245,11 dolláros unciánkénti áron napi szinten még mindig 0,37 százalékos gyengülést mutatott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!