Londonban, Frankfurtban és Párizsban egyaránt 1 százalék fölött erősödött az irányadó index, és Izland kivételével minden nyugat-európai börzén fölfelé tartottak a mutatók, míg a páneurópai Stoxx 600 mutató közel kéthavi csúcsra 254,50 pontra kúszott föl.

A vételi kedvet továbbra is a múlt hét pénteki EU-csúcs eredményei, illetve az ezek kapcsán felerősödött remények tartották fönt. Elsősorban az EU-csúcson született intézkedési terv hatására a Morgan Stanley alulsúlyozottról semlegesre emelte az európai részvényekre adott befektetési ajánlását. A befektetők az Európai Központi Bank (ECB) csütörtöki kamatdöntő ülése előtt is nagy várakozásokkal vannak; a Reuters prognózisa szerint az ECB 0,75 százalékra szállítja le irányadó kamatát a jelenlegi 1,0 százalékról, amellett a piac további gazdaságélénkítő intézkedések bejelentésében is bízik.

A világ más részéről érkező hírek között a vártnál kedvezőbb kínai és japán feldolgozóipari adatok is fölfelé mutató hatást gyakorolhattak a részvénypiacokra.

Nem meglepő módon a szektorok között kiválóan szerepeltek a pénzintézeti papírok, még a bankközi kamatmanipulációs botrányba keveredett Barclay's is, míg a legnagyobb vesztesek között volt például a Vestas. A szélturbinák piacvezető gyártója a Sunday Times a cég által nem kommentált jelentése szerint adósságai átstrukturálásáról tárgyal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!