Az egyes értékelések szerint áttörést, de mindenképpen komoly előrelépést hozó uniós találkozó után - a nemzetközi hangulattal összhangban - kilőtt reggel a BUX, és ezen az itthonról a jegybanktörvényről és a büdzséről érkező vegyes hírek sem tudtak változtatni. Némi elbizonytalanodás - és talán profitrealizálás - után délután újra erőre kapott a vezető tőzsdeindex, majd zárás előtt a féléves árbeállítások miatt rendesen fel is rántották.

Így napi maximumán, 17 341 ponton zárt a BUX, ez 3,3 százalékkal magasabb, mint a csütörtöki záróérték. Mégsem lehet eufóriaként elkönyvelni a napot, hiszen az alacsony forgalom arra utal, hogy a befektetők még mindig óvakodnak pozíciókat felvenni a részvénypiacon. Az értékpapírok tízmilliárd forintnál alacsonyabb értékben cseréltek gazdát. A blue chipek mégsem emelkedtek mind, a négy vezető papír között ugyanis a három szárnyalló papír mellé nem tudott betársulni az újra sajátrészvény-vásárlásról beszámoló Richter, amely stagnáló árfolyam mellett 36 200 forinton maradt.

A legnagyobb befektetői figyelmet élvező OTP 4,9 százalékkal 3570 forintra erősödött; a bankpapír árfolyamát az általános jókedv mellett a kormány tranzakciós adótervei is erősítettek, ezek ugyanis az elképzelhető legrosszabbnál kevésbé érintik hátrányosan az OTP-t. A Mol 16 300 forintra erősödött, ami 3,8 százalékos emelkedés, míg a Magyar Telekom 4,5 százalékkal 444 forintra ugrott. Mindkét részvényt jelentősen felrántották a zárószakaszban. Az Egis nagyobbik szektortársával ellentétben erősödött 2,3 százalékkal 14 650 forintra, ám siralmas, alig hatvanmillió forintos forgalom mellett. A parkett többi része csendes volt, az E-Star 2,4 százalékkal erősödött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!