A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke


A francia gyógyszergyártó-szövetség felfüggesztette az Egis fő tulajdonosának, a Les Laboratoires Servier-nek a tagságát, miután egy kormányzati jelentés szerint a társaság nyomást gyakorolt állami szervekre, hogy tartsák piacon Mediator nevű készítményét annak ellenére, hogy annak kockázatairól számos figyelmeztetés érkezett - tudósított a Bloomberg. A cukorbetegség kezelésére ajánlott készítményt 1976-tól 2009-ig forgalmazták Franciaországban, és a kormányzati jelentés szerint akár 500-2000 halálesetben is szerepet játszhatott ebben az időszakban.


Az ügyről az IGAS, a francia szociális ügyeket ellenőrző hatóság által készített jelentés alapján a francia egészségügyi miniszter bejelentette, hogy átfogó felülvizsgálatnak vetik alá a francia gyógyszer-engedélyezési és -ellenőrzési eljárásokat. Különösen annak fényében, hogy a Mediatort több országban már évekkel a franciaországi forgalmazás beszüntetése előtt kivonták a forgalomból.


Az IGAS Servier-t elmarasztaló jelentése a gyógyszergyár szerint meglepő és a valóságot nem fedő megállapításokat tartalmaz mind az említett készítménnyel, mind a Servier-vel kapcsoltban - áll a hírügynökség tudósításában a cég szóvivőjére hivatkozva.


Egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a Mediatorral kapcsolatos eljárás és perek lefolytatása - írja a Le Figaro című lap cikkében. A gyógyszercég alapítója, Jacques Servier a lap szerint már bejelentette, hogy 20 millió eurót adományoz a Mediator-károsultak kártérítési alapjának, azonban a cikk szerint ez meglehetősen kevés összeg azt figyelembe véve, hogy két francia egészségbiztosító összesen 326 millió eurónyi összeget követel a gyógyszercégtől.


Az Egis lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a magyar társaság nem érintett az ügyben, hiszen sem az érintett készítményt, sem ahhoz hasonlót nem forgalmazott a magyar társaság.


Azt, hogy hosszabb távon lesz-e hatása az ügynek az Egis csoporton belüli sorsára, nehéz a jelenlegi információk alapján megítélni. A két nagy francia biztosító keresetén kívül ugyanis további kártérítési perek is valószínűek a Servier-vel szemben, a Mediatorral kapcsolatos problémák a Figaro szerint elsősorban szív- és érrendszeri jellegűek. Az pedig, hogy egy 33 éven keresztül forgalmazott gyógyszer esetében a kezelésen átesett páciensek későbbi gondjai összefüggésbe hozhatóak-e az adott gyógyszerrel, nehezen tűnik bizonyíthatónak, mint ahogy az ellenkezője is. Az is bizonytalan, hogy az ügy végül mennyibe fog kerülni a Servier-nek és ez milyen hatással lesz a francia cég pénzügyi stabilitására, közvetve az Egis jövőjére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!