A koradélután várható amerikai munkaerőpiaci adat kiadásáig a visszafogott esésen kívül érdemleges mozgás nem várható a világ tőzsdéin. A nem mezőgazdasági ágazatokban az előrejelzés szerint tavaly szeptemberi szintekre mérséklődhetett a megszűnt munkahelyek száma, a Reuters által megkérdezett elemzők szerint 320 000, míg a Marketwatch konszenzusa szerint 275 000 ember kerülhetett az utcára júliusban. Akárhogy is, a munkanélküliségi ráta várhatóan egy bázisponttal 9,7 százalékra emelkedik majd.

Az európai börzék így a nyitást követően lefelé tendáltak. Az FTSE 100 1, a DAX 30 0,45, míg a CAC-40 0,9 százalékkal esett péntek délelőtt.

Az esést az elmúlt napokban óriási rallyt produkáló pénzügyi szektor szereplői vezetik.

A Royal Bank of Scotland 1 milliárd fontos első negyedéves veszteségről, illetve gyenge kilátásokról beszámoló gyorsjelentése után 15,8 százalékos zuhanással büntetik részvényeit a befektetők. A szerdai gyorsjelentése kapcsán a hitelbedőlések arányának lassulását prognosztizáló Lloyds Banking Group papírjai is látványosan, 5,9 százalékkal esnek.

Az elemzői várakozásoknál nagyobb profitvisszaesésről jelentő Allianz biztosító árfolyama 2,5 százalékkal került lejjebb.

Az ipari fémek árfolyamvesztesége magával rántotta a bányavállalatokat is. A nagyok közül az Anglo American, az Antofagasta, a Rio Tinto és a Xstrata 2,75-4 százalék között estek.

Jobban teljesítettek ellenben a defenzívnek számító telekom szektor szereplői. A Vodafone, a Telefonica, a France Telecom és a Deutsche Telekom 0,75 és 2,17 százalék között emelkedtek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!