Megmozgatta a befektetők fantáziáját a Deutsche Telekom hétvégi lépése, a német távközlési cég ugyanis kivásárolta a cseh T-Mobile-ból annak két kisebbségi tulajdonosát, s ezzel 100 százalékos tulajdonossá válik. A 800 millió euró értékű tranzakció nyomán természetesen a Magyar Telekommal kapcsolatban is beindultak a találgatások és az árfolyamemelkedés. Sokan arra számítanak ugyanis, hogy - akárcsak a Deutsche Telekom amerikai leányvállalatának három évvel ezelőtti sikertelen eladási kísérlete során - a magyar társaságban is 100 százalékosra növelné tulajdonrészét a német vállalat. Ezt pedig csak a kisebbségi részvényeseknek tett nyilvános vételi ajánlattal tehetné.

Ha sor kerülne egy ilyen lépésre, akkor a kínált vételár tekintetében a tőkepiaci törvény előírásai lennének az irányadóak. Mivel a törvényben előírt minimális ajánlattételi árak közül a részvényenkénti sajáttőke-érték legmagasabb, a mostani helyzetben ez lenne a fontos.

A törvény szerint:

"Saját tőkeként
a) a legutolsó, közgyűlés által jóváhagyott, könyvvizsgáló által hitelesített éves beszámolóban, vagy
b) ha a céltársaság nem készített még könyvvizsgáló által hitelesített éves beszámolót, akkor a Felügyelet részére benyújtott éves vagy féléves gyorsjelentésben szereplő értéket kell figyelembe venni azzal, hogy ha a céltársaság a számviteli jogszabályok alapján konszolidált beszámoló készítésére kötelezett, akkor saját tőkén a konszolidált saját tőke értendő."

Persze a Magyar Telekom esetében bonyolult is lehet a helyzet, ugyanis a társaság közgyűlése minden évben a magyar és a nemzetközi számviteli standardoknak megfelelő beszámolót is készít és terjeszt a közgyűlés elé. A legutóbbi, magyar előírások szerint készített éves beszámoló szerint valamivel 324 milliárd forint alatti, a nemzetközi elveknek készített legutolsó gyorsjelentésben viszont közel 438 milliárd forintnyi saját tőke szerepel. A két nagyon különböző adat közül megítélésünk szerint egy ajánlat esetén az utóbbi, a nemzetközi szabályoknak megfelelően számolt adat lenne az irányadó, ami 421 forint körüli részvényenkénti árfolyamot feltételez. (Hozzá kell tenni azonban, hogy az általunk megkérdezett szakértők közül volt, aki az első érték mellett tette le voksát.)

A legfontosabb kérdés azonban nyilván az, hogy kivásárolja-e a DT a kisebbségi részvényeseket, vagy sem. Mindkét változat mellett vannak érvek, nyilván a külső tulajdonosoknak fizetendő osztalék (amely a Magyar Telekom esetében egyelőre elolvadni látszik) nagysága, a DT jövőképe a magyar cég várható eredményeiről és a DT tőkeszerkezete is befolyásolja majd a döntést. Az Erste elemzői mai kommentjük szerint például nem nagyon hisznek egy ilyen lépésben:

"Erre 420 forint körül kellene sort keríteni, hiszen a könyv szerinti érték ebben az irányadó. Az pedig hasonló vételárat sugallna, mint a cseh T-Mobile esetében, amelyről azért azt tudni kell, hogy magasabb, mint a magyar T-Mobile penetrációja, hiszen 55 százalékon áll. Ráadásul a mobil telefonálás részaránya Csehországban legendásan magas, a legmagasabb a régióban. Mindenesetre az Mtel kivásárlását cirka 700 millió euróból meg lehetne valósítani. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy a DT nem tartott volna szeptemberben (hosszú idő után először) befektetői napot, ha néhány hónapon belül ki akarná vásárolni a kisebbségi tulajdonosokat. Ennek ellenére, szerintünk újra megindul a spekuláció a felvásárlás irányába. Ráadásul az idei évben akár már láthatóvá válhatnak a fordulat jelei a cég üzleti folyamatiban" - írják a bank szakértői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!