A Magyar Telekom bejelentése szerint részvényvásárlási megállapodást írt alá a Hrgvatski Telekom d.d.-vel. Ennek eredményeként a Magyar Telekom Crnogorski AD. Podgorica-ban lévő többségi, 76,53 százalékos részesdése a horvát céghez kerül transzferálásra, összesen 123,5 millió euróért, azaz tegnapi árfolyamon számolva 38,1 milliárd forintért.

A cég szerint a részesedés eladása összhangban van a Magyar Telekom megújult céljával, amely a magyarországi működést helyezi előtérbe, és mindent megtesz azért, hogy megerősítse a társaság mobilpiaci pozícióját és szélesítse ICT szolgáltatásait.

A tranzakció hozzájárul a nettó adósságráta csökkenő trendjének gyorsításához úgy, hogy 2017 március végére a társaság osztalékpolitikája által kitűzött 30-40 százalékos céltartományt elérje. A cég adósságrátája szeptember végén 41,6 százalékos volt. A tranzakciót január végéig zárják le, a montenegrói cég számait ezután nem konszolidálja a Magyar Telekom - áll a közleményben.

A tranzakció következtében a Magyar Telekom menedzsmentje 585-595 milliárd forintról 560-570 milliárd forintra csökkentette a publikus célkitűzésekben szereplő idei bevételi terveit, az EBITDA prognózist pedig 181-185 milliárd forint közé vitte le a korábbi 189-193 milliárd forintról. A CAPEX tekintetében most már 15 százalékos csökkenéssel számolnak 10 százalék helyett.

A hírre azonnali reakcióként mintegy másfél százalékkal, 520 forintig ugrott a Magyar Telekom részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén.

A tranzakció önmagában átrendezésnek tekinthető a Deustche Telekom portfólióján belül, hiszen a német anyacég nagyjából hasonló tulajdonhányaddal rendelkezik magyar és horvát leányvállalatában is. Így gyakorlatilag egyik zsebéből a másikba került a montenegrói leányvállalat tulajdonrésze, ez vélhetően valamilyen optimalizációs lépésként értékelhető (Horvátországban például a magyarországinál magasabb, 20 százalékos a társasági nyereségadó kulcsa). De indokolhatta a lépést az is, hogy a horvát cég földrajzilag közelebb van Montenegróhoz.

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője szerint a Magyar Telekom részvényesek egyik szeme sírhat, a másik nevethet a lépéssel kapcsolatban. Kedvező, hogy ezáltal csökken a Magyar Telekom eladósodottsága - ami a jövőbeni osztalékfizetések szempontjából is fontos lehet - ugyanakkor negatív, hogy ezáltal alacsonyabb árbevétellel és EBITDA-val számolhat a magyar cég.

(Cikkünket folyamatosan bővítjük.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!