Kivonul egy országból a Telekom (bővített)

A Magyar Telekom bejelentése szerint eladja a montenegrói Crnogorski AD. Podgiroca-ban meglévő részesedését a Hrvatski Telekom d.d.-nek. A lépéssel csökken a cég eladósodottsága, de kisebb lesz az EBITDA is. A tranzakció a Deutsche Telekom csoporton belüli átrendezésnek értékelhető.
Napi.hu, 2017. január 10. kedd, 11:33
Fotó: Reuters

A Magyar Telekom bejelentése szerint részvényvásárlási megállapodást írt alá a Hrgvatski Telekom d.d.-vel. Ennek eredményeként a Magyar Telekom Crnogorski AD. Podgorica-ban lévő többségi, 76,53 százalékos részesdése a horvát céghez kerül transzferálásra, összesen 123,5 millió euróért, azaz tegnapi árfolyamon számolva 38,1 milliárd forintért.

A cég szerint a részesedés eladása összhangban van a Magyar Telekom megújult céljával, amely a magyarországi működést helyezi előtérbe, és mindent megtesz azért, hogy megerősítse a társaság mobilpiaci pozícióját és szélesítse ICT szolgáltatásait.

A tranzakció hozzájárul a nettó adósságráta csökkenő trendjének gyorsításához úgy, hogy 2017 március végére a társaság osztalékpolitikája által kitűzött 30-40 százalékos céltartományt elérje. A cég adósságrátája szeptember végén 41,6 százalékos volt. A tranzakciót január végéig zárják le, a montenegrói cég számait ezután nem konszolidálja a Magyar Telekom - áll a közleményben.

A tranzakció következtében a Magyar Telekom menedzsmentje 585-595 milliárd forintról 560-570 milliárd forintra csökkentette a publikus célkitűzésekben szereplő idei bevételi terveit, az EBITDA prognózist pedig 181-185 milliárd forint közé vitte le a korábbi 189-193 milliárd forintról. A CAPEX tekintetében most már 15 százalékos csökkenéssel számolnak 10 százalék helyett.

A hírre azonnali reakcióként mintegy másfél százalékkal, 520 forintig ugrott a Magyar Telekom részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén.

A tranzakció önmagában átrendezésnek tekinthető a Deustche Telekom portfólióján belül, hiszen a német anyacég nagyjából hasonló tulajdonhányaddal rendelkezik magyar és horvát leányvállalatában is. Így gyakorlatilag egyik zsebéből a másikba került a montenegrói leányvállalat tulajdonrésze, ez vélhetően valamilyen optimalizációs lépésként értékelhető (Horvátországban például a magyarországinál magasabb, 20 százalékos a társasági nyereségadó kulcsa). De indokolhatta a lépést az is, hogy a horvát cég földrajzilag közelebb van Montenegróhoz.

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője szerint a Magyar Telekom részvényesek egyik szeme sírhat, a másik nevethet a lépéssel kapcsolatban. Kedvező, hogy ezáltal csökken a Magyar Telekom eladósodottsága - ami a jövőbeni osztalékfizetések szempontjából is fontos lehet - ugyanakkor negatív, hogy ezáltal alacsonyabb árbevétellel és EBITDA-val számolhat a magyar cég.

(Cikkünket folyamatosan bővítjük.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.01.10 11:43

Itt volt a kis korrupciós üzletecske is?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html