A létrejövő csoport pro forma kapitalizációja 923 milliárd forint (5,35 milliárd dollár).
A Richter közleménye szerint az új formáció a gyorsan bővülő lengyel gyógyszerpiacon a második helyet foglalja el, egyedülálló lehetőséggel bír a további növekedésre a jelentős szinergiahatások mellett, ráadásul javítja az eredményt is.

A generikus készítményeket gyártó, e piacon Lengyelországban vezető pozícióban lévő Polpharma tulajdonosa a Genefar BV, egy, a Starak család érdekeltségét is képviselő befektetői társaság, A tranzakció keretében a Richter zártkörű alaptőke-emeléssel új részvényeket bocsát ki, melyeket a Genefar jegyez le, és ily módon mintegy 25 százalék tulajdonrészt szerez a megnövekedett Richterben. Jerzy Starak, aki jelenleg a Polpharma felügyelő bizottságának elnöke, a Richter igazgatóságának elnökhelyettesi tisztségét fogja betölteni a jövőben.

A Richter 6 212 497 darab új részvényt bocsát ki Genefar részére, melyek összértéke megközelítőleg 231 milliárd forint a Polpharma részvényeinek 99,65 százalékáért.

A Genefar elfogadta, hogy kezdeti részvénytulajdonának 80 százalékát nem értékesíti a társulást követő négyéves időtartam alatt, illetve, hogy megtartja kezdeti részvénytulajdonának 60 százalékát a társulást követő ötéves időtartam lejáratáig. Továbbá, a Genefar nem tehet nyilvános ajánlatot a Richter részvényeire a társulást követő öt éven belül, kivéve, ha egy független harmadik fél ilyen ajánlatot nem tesz. Fenti ötéves időtartam alatt a Genefar tulajdonosi részesedése nem haladhatja meg a törvényben előírt ellenőrzési befolyásszerzés mértékének 0,5 százalékkal csökkentett hányadát. Ez a küszöb jelenleg 33 százalék.
A Richter Gedeon Nyrt. alapszabályának előírásaival összhangban a Genefar a közgyűlésen legfeljebb 25 százalékos szavazati joggal élhet.

Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója szerint a két cég meglévő termékportfóliói nagymértékben kiegészítő jellegűek, a tranzakció eredményeként pedig tovább erősödik a hazai társaság a régióban, elsősorban Lengyelországban, jobb növekedési lehetőséget biztosítva a Richter számára.

A társulás eredményeképpen tovább nő majd a Richter szerepe a számára kulcsfontosságú központi idegrendszeri, szív-, és érrendszeri és gasztrointesztinális terápiás területeken. Az egyesített termékportfoliók nagymértékben kiegészítő jellegűek és tovább javítják a Richter generikus fejlesztőkapacitását. A vállalat nagyobb piaci mérete vonzóbb licencpartnerré teszi majd a társaságot a közép-kelet európai régióban.

A Richter várakozásai szerint a bevétel-növekedés és költségmegtakarítás révén jelentkező szinergiahatás 35 millió dollár nagyságrendjében alakulhat. A tranzakció lezárását követően, a Richter részletes integrációs tervet készít, hogy a potenciális szinergiákat kiaknázza.

A tranzakció eredményjavító hatással jár a társulást követő első teljes pénzügyi évben. Emellett a Richter a tranzakciót követően is megőrzi jelentős pénzeszköz állományát, és egyúttal pénzügyi mozgástere is megmarad.

A Polpharma tevékenysége számos terápiás területet érint, de kiemelt jelentőséget kapnak a beteg ellátásban használatos kardiológiai, gasztrológiai és neurológiai készítmények. A Polpharma a nem vényköteles gyógyszerek esetében is piacvezető Lengyelországban, ahol széleskörű és elismert franchise rendszerre támaszkodik.

A 2006. december 31-vel végződő pénzügyi évben a Polpharma 1 052 millió zloty (339 millió dollár) árbevételről és 298 millió zloty (96 millió dollár) EBITDA fedezetről számolt be az IFRS alapján.

A Genefar részvénytulajdona arányában jelölhet igazgatósági tag(oka)t a 11 tagú testületbe. Három tagot jelölhet, ha részvénytulajdona meghaladja a 25 százalékot, 2 tagot, ha részvénytulajdona 18 százalék és 25 százalék közé esik és egy tagot, ha részvénytulajdona 10 százalék és 18 százalék közé esik.
A Genefar egy tagot jelölhet a felügyelő bizottságba, amennyiben részvénytulajdona meghaladja a 20 százalékot.

A felek a megállapodás teljesítését bánatpénzhez kötötték. A Richter Gedeon Nyrt. tudomásul veszi, hogy 40 millió dollár bánatpénzt fizet a Genefar részére, amennyiben a december 18-ára összehívott rendkívüli közgyűlésen a Richter részvényesei nem hagyják jóvá a társulást. Ugyanennyit fizet a Genfar a Richternek, ha utóbbi részvényeseinek jóváhagyását követően a Genefar hibájából meghiúsul a tranzakció.

A társulás - egyebek mellett - a Richter Gedeon Nyrt. részvényeseinek jóváhagyásától, bizonyos kormányzati, illetve piacszabályozási engedélyek megszerzésétől és cégbírósági bejegyzésétől függ. A Richter szerint a társulás 2008 első negyedévében befejeződhet, és jelenleg vizsgálják annak lehetőségét, hogy a Richter-részvényeket a varsói börzére is bevezessék.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!